Iohannis critică votul Parlamentului: O majoritate fără nicio legitimitate a votat populist

Autor: Otilia Serescu 16.04.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, referitor la faptul că parlamentarii au votat prelungirea stării de urgenţă, cu impunerea unor condiţii Guvernului, că „ o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susţinere”, făcând aluzie la PSD, UDMR, ALDE şi Pro România.

„Trăim o perioadă dificilă care va marca la scară istorică nu doar România, dar şi celelalte state. Această etapă critică ne-a pus în faţa oglinzii decenii de guvernare a României. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase a modului toxic de a gândi care ne-a ţinut în loc zeci de ani. Schimbarea va fi imposbilă în cazul acelor politicieni care se gândesc doar la beneficiile lor electorale. Fac propuneri greşite şi împovărează o ţară. Nu putem periclita viitorul României doar pentru că o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susţinere”, a spua, joi, Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă.

Şeful statului a adăugat a făcut un apel insistent încă de la începutul crizei către toţi politicienii să abandoneze discursul demagogic.

„E inacceptabil şi revoltător să îi vedem dând lecţii astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse. Nu poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgenţă. (...) Orice gest şi atitudine contrară recomandării specialiştilor reprezintă o inconştienţă care poate reprecusiuni tragice. Criză actuală e gestionată de specialişti care ţin cont de măsuri”, a spus Iohannis.

Prin discursul său, preşedintele a criticat PSD, UDMR, ALDE şi Pro România, după ce parlamentarii au încuviinţat, joi, în şedinţă online, cu majoritate de voturi, solicitarea lui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, dar au fost impuse Guvernului o serie de condiţii.

Drepturile şi libertăţile îţi vor fi îngrădite pentru încă 30 de zile. Parlamentarii au aprobat decretul privind prelungirea stării de urgenţă, însă nu au renunţat la condiţiile impuse de PSD. Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Din totalul celor 439 de parlamentari care şi-au exprimat votul, 404 au votat decretul, în timp ce 29 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut. Alde şi Pro România au fost singurele partide care nu au susţinut aprobarea prelungirii stării de urgenţă.