​Lovitură de teatru: Rompetrol spune că cererea de dividende a venit de la un minoritar, nu şi de la acţionarul majoritar, aşa cum se înţelegea din precedentul anunţ care a dus la explozia cu 60% a acţiunilor

Autor: Tibi Oprea 16.04.2020

 

Rompetrol Well Services (simbol bursier PTR), divizia de servicii petroliere la sonda a grupului Rompetrol, a anunţat joi la Bursa de la Bucureşti că cele trei propuneri noi distincte de dividende nu au venit din partea ambilor acţionari semnificativi, aşa cum se înţelegea din propunerea de completare a convocatorului acţionarilor, ci din partea acţionarului minoritar KJK Balkan Holding, care deţine 10,7% din capitalul social al societăţii.

“KMG International NV prin adresa nr. 29/08.04.2020 a solicitat introducerea pe ordinea de zi a pct. 7(2); KJK Balkan Holding S.a.r.l prin adresa nr. 1077/09.04.2020 a solicitat introducerea pe ordinea de zi a pct. 2(1) , 2(2) , 2(3) şi 7(1)”, se arată în raportul la Bursă.

În urma solicitărilor de completare a ordinii de zi, acţiunile PTR s-au apreciat în şedinţa din 13 aprilie cu 53,85%, iar joi, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile scădeau cu până la 8,5% în urma anunţului de clarificare, ceea ce înseamnă că investitorii au fost descurajaţi de faptul că propunerile de dividende ar avea mai puţine şanse să treacă de votul acţionarilor dat fiind faptul că propunerea nu vine din partea majoritarului. Investitorii au tranzacţionat joi până la ora 16.00 acţiuni în valoare de 208.473 de lei.

Din clarificările companiei reiese că acţionarul kazah KMG International a propus completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor doar cu un punct referitor la renumirea firmei de audit Ernst & Young Assurance Services pentru anii financiari 2020 şi 2021, durata contractului propus fiind de doi ani.

Pe de altă parte, finlandezii de la KJK Balkan Holding propuseseră alegerea unui administrator ca membru al consiliului de administraţie pentru un mandate care va începe la data alegerii sale şi va expira la 29 aprilie 2022.

De asemenea, fondul de investiţii KJK a propus alte tre variante distincte de remuerare cu dividende.  Prima variantă presupune repartizarea întregului profit de 12,17 milioane lei din 2019 sub formă de dividende, respectiv a unui dividend brut de 0,044 lei pe acţiune.

Cea de-a doua variantă se referă la schimbarea destinaţiei rezervelor constituite din profitul net obţinut în anii trecuţi în valoare de 27,5 mil. lei şi distribuirea acestei sume ca dividende, respectiv un dividend brut de 0,099 lei pe acţiune.

A treia variantă presupune schimbarea destinaţiei rezultatului reportat din profitul net din anii precedenţi în sumă de 56,9 mil. lei şi distribuirea ei sub formă de dividend, adică 0,204 lei brut pe acţiune.

Anterior, consiliul de administraţie al companiei a propus acţionarilor dividende de 8,3 mil. lei din profitul pe 2019, respectiv un dividend de 0,03 lei brut pe acţiune.