OMV, proprietarul Petrom, şi-a înjumătăţit în 2020 valoarea de piaţă la bursa de la Viena din cauza coronacrizei: 9 mld. euro

Autor: Liviu Popescu 18.04.2020

OMV (simbol OMV AG), acţionar majoritar al Petrom, înregistrează o prăbuşire de 44% la bursa de la Viena, dinamică determinată de ieftinirea preţului ţiţeiului şi de reducerea consumului pentru produse petroliere, arată datele agregate de ZF din platforma Investing. Spre comparaţie, indicele principal ATX al bursei de la Viena are o prăbuşire de 36%, cea mai abruptă din rândul marilor burse europene.

Agenţia Internaţională a Energiei a publicat recent raportul privind piaţa petrolului pentru aprilie în cadrul căruia avertizează despre posibilitatea ca scăderea cererii cauzate de pandemie să fie mult mai amplă decât nivelul de reducere a producţiei  agreat de OPECĂ, scriu analiştii de la XTB România într-un raport şi în care arată că pe termen scurt preţul petrolului ar putea ajunge în jur de 20 de dolari pe baril. Barilul Brent s-a prăbuşit cu 58% în 2020 la circa 29 de dolari în prezent.