Industrialul a devenit vedeta pieţei imobiliare, birourile continuă, dar cu precauţie, în timp ce rezidenţialul şi centrele comerciale suferă cel mai mult de pe urma pandemiei

Autor: Bogdan Alecu 26.04.2020

♦ Volumul total al investiţiilor imobiliare în primele trei luni din 2020 a fost de 120,9 milioane de euro, dintre care 85% au fost achiziţii de birouri şi spaţii industriale♦l În 2019 au fost predate în regiune aproape 15.000 de locuinţe, cu un grad de absorbţie mediu de peste 75% pe durata construcţiei ♦ Anul acesta trebuia depăşită această valoare l În primul trimestru al anului 2020 au fost livrate în Bucureşti clădiri însumând o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 78.200 mp. În T1 au intrat în România trei noi retaileri, Breitling, Armani Beauty şi Mövenpick. La cele trei nume s-ar putea adăuga lanţul de supermarketuri Biedronka ♦ Pe industrial, la începutul anului curent se estimează peste 800.000 mp de spaţii industriale de livrat până în T4.

Pandemia a luat prin surprindere piaţa imo­biliară din România, iar fiecare sector a fost puternic influenţat de instituirea stării de urgenţă. Dacă pe de-o parte sectorul industrial a continuat să se dezvolte, iar comerţul online a devenit starul, mallurile s-au închis – mai puţin farmaciile şi supermarketurile – iar birourile s-au golit, pe măsură ce mulţi corporatişti au fost trimişi să lucreze de acasă.

Chiar şi aşa, activitate a existat în ultima lună, însă piaţa a văzut picată şi cea mai mare tranzacţie cu birouri – deal-ul prin care AFI Europe cumpăra portofoliul de birouri de la NEPI-Rockcastle contra 300 mil. euro.

Per total, apetit pentru achiziţiile de clădiri de birouri şi parcuri industriale, mai puţine birouri închiriate şi centre comerciale cu des­chideri amânate, aşa ar putea fi rezumat pri­mul trimestru din acest an pentru piaţa de real estate din România, potrivit raportului trimes­tri­al al CBRE, liderul pieţei de consultanţă imobiliară.

Volumul total al investiţiilor imobiliare în primele trei luni din 2020 a fost de 120,9 milioane de euro, dintre care 85% au fost achiziţii de birouri şi spaţii industriale, arată datele CBRE Research. Cea mai mare tranzacţie pe piaţa de birouri a fost achiziţia de către Globalworth a 50% din acţiunile proiectului Renault Bucharest Connected din vestul Bucureştiului, în timp ce pe sectorul industrial tranzacţia record a trimes­trului a fost reprezentată de achiziţia Equest Logistic Park de către CTP pentru suma de 30 de milioane de euro.