Plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti au egalat la începutul anului 2020 participaţiile fondurilor de pensii private în titluri, care au scăzut la 19,1%. Criza coronavirusului poate duce la scăderea plasamentelor străinilor în titluri de stat?

Autor: Claudia Medrega 22.04.2020

♦ Expunerea investitorilor străini pe titlurile româneşti a scăzut uşor la începutul anului 2020, după ce revenise pe creştere spre finalul anului 2019 ♦ Tensionarea pieţelor financiare din cauza crizei coronavirusului poate aduce ieşiri de capitaluri, respectiv reducerea expunerilor străinilor pe titlurile de stat ♦ Fondurile de pensii aveau la începutul anului 2020 deţineri de titluri de stat de 19,1% ♦ Băncile au cea mai mare expunere pe titluri de stat emise pe piaţa locală, respectiv 46,7%.

Intrările de investiţii străine de porto­fo­liu pe piaţa titlurilor de stat locale, deno­mi­nate în lei şi euro, totalizau 36,2 mld. lei la începutul anului 2020, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică scăzând în ianuarie 2020 până la 19,1%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Comparativ, în ianuarie 2019, deţinerile străinilor de titluri de stat româneşti erau de 19,5%, respectiv 30,9 mld. lei.

Scăderea expunerii investitorilor străini pe titlurile de stat emise pe piaţa internă, res­pectiv ieşirile de capitaluri duc la deprecierea leu­lui în raport cu euro, iar creşterea expu­ne­rilor străinilor pe titluri româneşti, respectiv in­trările de capitaluri, antrenează o apreciere a leului faţă de euro.