Finanţe personale. Ce înseamnă că preţul petrolului a trecut în teritoriu negativ pentru prima oară în istorie şi ce implicaţii sunt pentru burse

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 22.04.2020

♦ 20 aprilie 2020, prima zi din istoria pieţelor financiare când preţul petrolului a atins o valoare negativă, adică contractele cu livrare în luna mai s-au tranzacţionat la 37,6 dolari pe baril pentru WTI ♦ Cu alte cuvinte, deţinătorii acestor contracte au fost dispuşi să plătească pentru a scăpa de livrarea fizică a petrolului la scadenţă ♦ 21 aprilie a fost ultima zi pentru încheierea acestor contracte, deci probabil s-au „agăţat” şi speculatorii ♦ Pentru iunie, preţul era ieri de 14 dolari pe baril ♦ Crahul istoric al preţurilor WTI pune presiune şi asupra cotaţiei Brent ♦ Iar pentru rezultatele Petrom, factorul determinant este evoluţia Brent.

V-aţi imaginat până acum o situaţie în care un comerciant este nevoit să plătească un cum­părător pentru a-i achizi­ţiona marfa de la raft? Practic clientul să primească bani pentru că achizi­ţionează produsul şi nu vice-versa?

Unele exemple există, dar în circumstanţe extre­me şi în mod limitat.

Ceea ce s-a întâmplat pe 20 aprilie 2020 în piaţa petrolului va rămâne în istoria pieţelor financiare şi în manualele de economie drept prima oară când preţul petrolului a atins o valoare negativă. Adică, contractele de livrare West Texas Intermediate (WTI) cu scadenţa în mai 2020 s-au tranzacţionat la minus 37 de dolari pe baril. Iar minusul nu este o eroare de redactare.