ASF-ul de la Paris amendează Elliot, cândva cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, cu 20 de milioane de euro pentru obstrucţionarea unei investigaţii într-o tranzacţie de 3,5 mld euro

Autor: Liviu Popescu 22.04.2020

Autoritatea de Reglementare a Pieţei bursiere de la Paris (AMF) a amendat Elliot Management cu 20 de milioane de euro pentru obstrucţionarea unei investigaţii într-o ofertă de preluare şi pentru că acesta nu a dezvăluit în mod adecvat poziţia sa, scrie Financial Times.

Acesta esta una dintre cele mai mari amenzi din istoria Autorităţii franceze. Potrivit publicaţiei britanice, Autoritatea a amendat Elliot, cândva cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, pentru “rapoate inexacte şi întârziate” depuse în 2015 de către XPO Logistics pentru Norbert Dentressangle, o companie franceză de logistică. În 2015 XPO a cumpărat Norbert Dentressangle pentru 3,5 miliarde de euro.

Autoritatea franceză spună că Elliot a “obstrucţionat ancheta”. Ancheta s-a centrat pe investiţia de atunci a Elliott la Norbert Dentressangle, care era în proces de a fi preluată de rivalul american XPO. Elliott a luat o poziţie în compania ţintă în speranţa de a câştiga un preţ mai mare din partea cumpărătorului.

AMF s-a concentrat asupra faptului dacă Elliott a dezvăluit corect mărimea şi natura poziţiei sale către regulator. Acest aspect este necesar în Franţa atunci când un investitor deţine o participaţie semnificativă de acţiuni la o companie care face obiectul unei oferte de preluare.

AMF a constatat că Elliott nu a reuşit să raporteze cu exactitate felul de instrumente prin care deţinea acţiunile. Acest lucru a afectat alţi acţionari minoritari, lipsindu-i de informaţii, ceea ce a împiedicat buna funcţionare a pieţei, spune Autoritatea. În 2015 Elliot avea 20% din Fondul Proprietatea pentru ca în prezent deţinerea acestuia să fie de sub 3%.​