Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti: Estimez că în luna iunie ne întoarcem la cursuri. Luăm în calcul inclusiv o lună august plină de activitate

Autor: Răzvan Botea 23.04.2020

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Marian Preda, a declarat că se aşteaptă ca studenţii să revină la cursurile faţă în faţă treptat, începând cu luna iunie. De asemenea, studenţii şi profesorii s-au adaptat şi 80% din activităţile din facultăţi s-au derulat fără probleme în mediul online, mai spune Marian Preda.

„Se fac cursuri în continuare. La cursurile faţă în faţă eu estimez că, probabil în etape, în luna iunie ne vom întoarce. Am încercat să derulăm în regim online cât mai multe dintre activităţile obişnuite. Aproximativ 80% din activităţile din facultate s-au derulat normal”, a declarat Marian Preda pentru ZF.

Cu toate acestea, mutarea activităţii în online nu s-a putut realiza pentru unele laboratoare din anumite facultăţi. Astfel, universitatea va solicita guvernului, în momentul în care restricţiile pentru combaterea epidemiei Covid-19 se vor relaxa,  posibilitatea recuperării acestor cursuri cu respectarea normelor de protecţie, mai spune Marian Preda.

„Ce vom avea de recuperat sunt laboratoarele. Din păcate, fără ca profesorii şi studenţii să se întâlnească faţă în faţă, multe dintre laboratoare nu au putut fi înlocuite. Vom solicita Ministerului Educaţiei şi forurilor de decizie ca, în cazul reintrării treptate în activitatea faţă în faţă, să fie acceptate întâlniri pentru aceste laboratoare de maxim 8 persoane, cu respectarea distanţei fizice şi folosirea materialelor de protecţie precum mănuşile sau masca.”

Astfel, universitatea se pregăteşte pentru mai multe scenarii, inclusiv pentru decalarea activităţii spre luna august, iar admiterile la facultăţile unde este necesară nota la Bacalaureat se vor realiza ce mai probabil în august sau septembrie.

„Noi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii, inclusiv pentru o lună august foarte activă. Nu se va întâmpla peste tot, ci doar acolo unde o parte dintre cursuri sau examene nu se pot realiza în regim online. Ce rămâne să fie programat pentru o sesiune din august sau septembrie va fi admiterea la facultăţile care depind de nota la Bacalureat. Credem că e important să se susţină totuşi bacalaureatul. Nu putem face admiterea pe baza notelor obţinute pe parcursul anilor de liceu.”

Căminele studenţeşti ale Universităţii din Bucureşti au rămas deschise, în condiţiile în care mulţi studenţi au un job în Bucureşti: „Am lăsat studenţii să locuiască în căminele universităţii, mai ales pentru că o parte dintre ei lucrează. Pentru cei care nu locuiesc în cămine în această perioadă se acordă o reducere de 50% la tariful de cazare, întrucât şi costurile universităţii se reduc. Pentru luna mai analizăm o reducere mai mare.”

Marian Preda mai spune că majoritatea activităţilor s-au mutat în mediul digital şi astfel s-a asigurat funcţionarea universităţii. Dacă activitatea de cercetare şi zona de conferinţe a putut fi mutată mai uşor în mediul online, activităţile care presupuneau adunări mai mari de oameni au fost adaptate noilor condiţii.

„Am mutat cercetarea şi conferinţele în online. Cele mai multe activităţi, inclusiv administrative, s-au derulat în continuare. Ce nu am putut să realizăm în această perioadă au fost activităţile care presupun întâlnirea în grupuri mari. Aveam planificată o acţiune începând cu 22 aprilie de comemorarea a evenimentelor din Piaţa Universităţii din anul 1990 care s-au finalizat cu Mineriada. Am mutat cât s-a putut în online: expoziţii, interviuri, care pot fi regăsite pe site-ul universităţii”, a mai spus el.