Economia Italiei se sfărâmă sub greutatea unui deficit estimat la 10,4% de Guvernul de la Roma. Premierul Conte a intrat într-o cursă disperată, întrucât perspectivele sunt mai rele decât ale Greciei în urmă cu zece ani

Autor: Alex Ciutacu 26.04.2020

Guvernul italian condus de Giuseppe Conte estimează un deficit bugetar de 10,4%, întrucât încearcă să mobilizeze resurse pentru a salva o economie răvăşită timp de săptămâni întregi de măsurile de carantină, potrivit Bloomberg.

Oficialii se aşteaptă ca deficitul bugetar să urce în spirală până la 10,4% din PIB în 2020, în contextul în care pentru economie se estimează o cădere de 8%, pe fondul măsurilor de carantină naţională impuse încă din data de 8 martie.

Conte va cere aprobarea parlamentului pentru un deficit de 55 miliarde euro, astfel încât guvernul să poată finanţa noi pachete de stimul economic.

Premierul şi cabinetul său sunt angrenaţi într-o luptă disperată pentru a atinge un nivel de stabilitate, în contextul în care virusul a lovit puternic economia deja instabilă a ţării. Oficialii spun că datoria publică va ajunge la cel puţin 150% faţă de PIB până la finalul anului.

Acest nivel al datoriei îl depăşeşte pe cel cu care s-a confruntat Grecia în urmă cu zece ani când guvernul elen a declanşat o criză a datoriei suverane.

Roma se bazează deja pe programul de achiziţie de datorii anunţat de Banca Centrală Europeană pentru a-şi menţine costurile de finanţare cât mai reduse.

Bloomberg Economics estimează o cădere de 13% a PIB-ului Italiei în acest an – un declin cu 5 procente mai mare decât estimează guvernul de la Roma.

În timp ce calculele sunt încă revizuite, proiecţia de deficit a crescut peste noapte de la un nivel de 10,3% luat în considerare miercuri, la 10,4% joi.

Consilierii guvernamentali lucrează încă la acest plan, iar detaliile s-ar putea schimba, potrivit oficialilor. Cabinetul lui Conte va aproba programul în zilele următoare.

Noul plan al lui Giuseppe Conte prevede o creştere economică de 4,7% pentru anul următor şi bugetează un fond de 13 miliarde euro pentru a sprijini businessurile şi a finanţa plata şomajului tehnic, alături de un fond de 12 miliarde euro prin care guvernul vrea să ajute companiile cu lichidităţi.

Premierul a anunţat săptămâna aceasta că va mai ajuta economia cu cel puţin 50 miliarde euro. Guvernul său a aprobat un pachet iniţial de stimulare economică de 25 miliarde euro, una trecută.

Într-o încercare de a proteja cele mai vulnerabile economii din zona euro, întrucât acestea se confruntă cu riscul unui downgrade în ceea ce priveşte ratingul de creditare, Banca Centrală Europeană a anunţat miercuri că va accepta datorie de nivel junk drept colateral pentru finanţarea acestor ţări prin bănci.