Ce se întâmplă cu una dintre cele mai mari companii din România, cu afaceri de 17 miliarde de lei: OMV Petrom Marketing, companie care administrează 600 de benzinării, a aplicat pentru obţinerea unui certificat de urgenţă pentru întreruperea totală sau parţială a activităţii din cauza stării de urgenţă. Update: Clarificare Petrom

Autor: Liviu Popescu 23.04.2020

UPDATE: După publicarea acestei ştiri, reprezentanţii companiei OMV Petrom au clarificat pentru ZF că este vorba de solicitarea de certificat de tip 1 pentru exceptarea de la plata impozitului pentru zonele de gastro din staţiile de carburanţi, aceste spaţii fiind închise pe perioada stării de urgenţă.

OMV Petrom Marketing SRL, braţul de retail al OMV Petrom, companie care administrează activitatea a aproximativ 600 de benzinării Petrom şi OMV în România, fiind liderul pieţei de carburanţi din România, a aplicat pe 22 aprilie 2020 pentru obţinerea certificatului de urgenţă de tip 1, din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţi pe perioada stării de urgenţă.

“Din păcate, fiind în quiet period, înainte de publicarea rezultatelor financiare (29 aprilie), nu putem dă curs solicitării tale. Putem vorbi după”, a fost răspunsul transmis de Petrom la solicitarea prin care ZF cerea mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Acest certificat este eliberat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri companiilor afectate economic de efectele pandemiei de coronavirus pentru ca acestea să poată beneficia de scutiri la plata utilităţilor sau a chiriei. Prin urmare nici marile companii din România nu sunt ocolite de coronacriză.

Până în acest moment şi potrivit datelor agregate de ZF, OMV Petrom Marketing este cea mai mare companie din România care solicită un astfel de certificat. Cele mai recente date de la Finanţe, cele de la final de 2018, arată că OMV Petrom Marketing a avut afaceri de 17,9 mililiarde de lei şi un profit net de 419 mil. lei.

Potrivit Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, certificatul de tip 1 (albastru) este eliberat în baza declaraţiei pe propria răspundere ce poate fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro, din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă.

De la declanşarea stării de urgenţă businessul românesc pierde afaceri de 500 mil. euro pe zi, un milion de oameni au contractele de muncă suspendate, iar alţi 200.000 au contracte de muncă încetate.