Cea mai grea lună pentru salariaţi de la criza din 2008 încoace: fiecare zi din starea de urgenţă a şters peste 6.400 de locuri de muncă din economie

Autor: Ramona Cornea 25.04.2020

Numărul contractelor de muncă încheiate a depăşit 250.000 pe 23 aprilie, la 39 de zile de la decretarea stării de urgenţă în România.

Numărul contractelor încheiate a depăşit 250.000 ieri, 23 aprilie, la 39 de zile de când a fost decretată stare de urgenţă în România, conform datelor de la Ministerul Muncii. Contractele înche­iate reprezintă oamenii care nu se mai întorc la lucru după ce autorităţile vor ridica restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Numărul contractelor încheiate a evoluat alarmant în această perioadă, iar indicatorul continuă să crească. Practic, mai mult de 6.400 de locuri de muncă au dispărut din economie în fiecare zi a stării de urgenţă.

Cea mai afectată industrie este comerţul cu ridicata şi amănuntul unde au fost încheiate aproape 47.000 de contracte în această perioadă, urmată de industria prelucrătoare cu aproape 44.000 de contracte încheiate şi de construcţii cu peste 34.000. Contractul de muncă al unui angajat se poate încheia prin concediere sau prin acordul părţilor, adică an­gajatul şi angajatorul se pun de acord ca relaţia de muncă să înceteze.

Dacă angajatul este concediat, el poate primi ajutor de şomaj de la stat, însă dacă contractul este încheiat cu acordul părţilor, acesta nu poate aplica pentru şomaj.

Mai mult, angajatul nu poate aplica pentru ajutorul de şomaj dacă are o vechime de mai puţin de 1 an de zile în câmpul muncii. Astfel, o parte dintre cei peste 250.000 de oameni care au rămas fără loc de muncă nu s-ar putea regăsi printre viitorii şomeri înregistraţi în statistică.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, se aşteaptă ca numărul de şomeri din economia locală să ajungă la 390.000 la finalul anului 2020. Astfel, cei 250.000 de oameni care şi-au pierdut locul de muncă în aceste 39 de zile de stare de urgenţă reprezintă peste 64% din totalul prognozat pentru acest an de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

La nivel de economie, pe 23 aprilie erau aproape 1,3 milioane de contracte de muncă suspendate sau încetate de la decretarea stării de urgenţă.