Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Îi încurajăm pe angajaţii care au fost chemaţi la muncă în timp ce erau în şomaj tehnic să sesizeze Inspecţia Muncii

Autor: Laura Buciu 24.04.2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atrage atenţia angajatorilor care folosesc angajaţii trimişi în şomaj tehnic: „Suspendare înseamnă că angajatul rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă şi nu i se dau sarcini”.

Violeta Alexandru a declarat, vineri, că sunt situaţii în care angajatorii au cerut angajaţilor trimişi în şomaj tehnic să desfăşoare activitate, lucru care contravine legii, iar ministrul le cere angajaţilor ca dacă sunt într-o astfel de situaţie să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

„În unele situaţii angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale”, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut ITM-urilor din ţară să urmărească astfel de situaţii.

„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a mai spus Violeta Alexandru.

Aceasta a precizat că nu vrea să creez o situaţie conflictuală între angajaţi şi angajatori, însă spune că decizia Guvernului Orban de a susţine şomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să nu îşi piardă angajaţii, adică să nu fie întrerupte definitiv contractele de muncă.