Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: Avem semnale de situaţii în care angajatorii au cerut angajaţilor în şomaj tehnic să vină la muncă. Am cerut ITM-urilor să urmărească sesizările de la angajaţi

Autor: Ramona Cornea 24.04.2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmă că suspectează că există companii care şi-au chemat angajaţii la muncă în această perioadă, deşi aceştia erau în şomaj tehnic.

”Nu o să mă feresc să spun că avem semnale de situaţii în care deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă.

Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea. Trebuie să recunoaştem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal- suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu. El rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească sesizările de la angajaţii care au fost nevoiţi să meargă la muncă, deşi sunt în şomaj tehnic.

”Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic. Dorinţa mea nu este să antagonizez angajaţii cu angajatorii. Decizia Guvernului Orban pentru a susţine şomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să nu îşi piardă angajaţii. Şomajul tehnic înseamnă păstrarea legăturii dintre angajator şi angajat”, a mai spus Violeta Alexandru.