Guvernul acordă credite Tarom şi Blue Air pentru a salva cele mai mari două companii româneşti de transport aerian. Avocat: „Sunt companii mari şi nu înţeleg de ce nu merg la bănci şi la fonduri de investiţii. În România, cred că cel mai bine ar trebui să se înceapă prin a susţine IMM-urile.“

Autor: Mădălina Dediu Panaete 27.04.2020

Compania de stat Tarom şi Blue Air, companie controlată de Cristian Rada, vor primi de la guvern credite de salvare, conform Mediafax, astfel încât cele două companii care au o peste un sfert din traficul de pasageri din şi spre România să treacă peste criza provocată de noul coronavirus. Acestea au cerut anterior un ajutor de salvare de 130 de milioane de euro.

„Companiile aeriene sunt într-adevăr cele mai lovite în această perioadă, unele au scăderi de business de 93-94%. Însă este vorba de companii mari şi nu înţeleg de ce nu merg la bănci şi la fonduri de investiţii. În România, cred că cel mai bine ar trebui să se înceapă prin a susţine IMM-urile pentru că ele au o putere financiară redusă şi pot să fie cumpărate la un preţ prea mic de speculatori sau pot intra în faliment“, este de părere avocatul Gheorghe Piperea. El explică faptul că statul poate să susţină prin împrumuturi companiile de interes strategic, însă dă exemplul practicii din Statele Unite ale Americii, unde astfel de împrumuturi sunt convertibile în acţiuni. Dacă acţionarii majoritari nu găsesc resurse pentru a rambursa împrumutul, creanţa se transformă în acţiuni. Astfel, statul devine acţionar, iar la momentul oportun poate să decidă privatizarea acelei companii.