România se pregăteşte să iasă din izolare, economia dă semne că revine, dar în HoReCa 30-50% din businessuri riscă să dispară. Cum se poate resuscita un sector de 20 mld. lei?

Autor: Cristina Roşca 03.05.2020

♦ Industria HoReCa este de departe cea mai afectată de actuala pandemie de Covid-19, restaurantele, barurile şi hotelurile închizându-şi uşile pentru clienţi acum mai bine de o lună ♦ Circa 90% dintre cei 140.000 de salariaţi din industrie sunt în şomaj tehnic ♦ Unele hoteluri sunt folosite acum pentru a caza personal medical şi persoane aflate în carantină ♦ În cazul restaurantelor, o parte s-au reprofilat către livrări la domiciliu, însă încasările sunt la doar 10% faţă de cifrele obişnuite. În cazul celorlalţi vânzările sunt zero ♦ În România, anul trecut a fost cel mai bun din istorie pentru piaţa de restaurante, care s-a apropiat de 14 mld. lei după o creştere de aproape 20% faţă de 2018, arată datele oferite de jucători ♦ Piaţa hotelieră are încasări de circa 5 mld. lei, iar cea a barurilor şi cafenelelor sare de 3 mld. lei ♦ Actuala pandemie ar putea înjumătăţi vânzările jucătorilor din HoReCa, ar putea şterge cu buretele 30-50% din numărul de firme şi localuri şi ar putea duce la dispariţia a 30.000-50.000 de locuri de muncă ♦ Ce măsuri sunt necesare pentru a împiedica un astfel de deznodământ?

Piaţa HoReCa aşteaptă „cumin­te“ veşti de la autorităţile care tre­buie să decidă când îşi vor putea re­deschide porţile pentru clienţi hote­lurile, restaurantele şi barurile din România. Data de 15 mai a fost anun­ţată drept începutul sfârşitului stării de urgenţă, însă nu există in­for­maţii privind momentul când lu­cru­rile vor reveni la normal, mai exact când se vor redeschide mal­lu­rile, când vor reveni oamenii în clă­dirile de birouri şi când terasele vor fi din nou pline.

„Eu HoReCa nu mi-o pot ima­gi­na postpandemie. Dacă în ma­gazine o să poţi intra cu mască, în res­taurante ar fi dificil să mănânci şi să bei cu mască. Probabil că HoReCa va fi ultima resuscitată. Va fi un proces lent şi vor fi schimbări“, spu­ne Octavian Radu, fondatorul Di­ver­ta şi acţionar al hotelului Ioana şi al restaurantului Forest din Sinaia. El a intrat în acţionariatul aces­tora din urmă acum câteva luni şi din cauza pandemiei de Covid-19 le-a închis aproape imediat.

Dacă în această perioadă, com­paniile HoReCa sunt într-o bulă pro­tectoare oferită de starea de ur­genţă, odată ce aceasta se va în­cheia, întrebarea care se pune este ce se va întâmpla. Cine va mai plăti şo­majul tehnic al celor peste 100.000 de oameni care nu vor avea unde să se întoarcă?