Colliers: Lanţurile de distribuţie vor fi restructurate; producătorii şi companiile de logistică se vor orienta cel mai probabil către furnizori locali şi regionali pentru a evita sistarea sau reducerea aprovizionării cu materii prime

Autor: Roxana Rosu 27.04.2020

Creşterea vânzărilor online, în paralel cu închiderea temporară a altor canale de vânzări,  a forţat multe companii din retail să îşi reorganizeze activitatea, iar multe companii din zona de logistică, transport, comerţ caută soluţii locale sau de proximitate pentru materii prime (19%), pentru a nu mai depinde de importurile efectuate din ţări îndepărtate, inclusiv China, arată un studiu realizat de Colliers International în rândul a 76 companii din sectorul industrial şi logistic din România.

În plus, o treime dintre companiile din retail, logistică sau transport pun în aşteptare unele proiecte, în timp ce circa 59% se aşteaptă la o scădere a chiriilor în următoarele 12 luni, pe fondul încetinirii operaţiunilor logistice.

Potrivit studiului, 85% dintre companiile din retail spun că au fost afectate de contextul actual, dar 54% consideră că efectele sunt minore prin comparaţie cu alte pieţe. O treime au resimţit efecte ca urmare a absenţei angajaţilor, 28% pe fondul restricţiilor de livrare, 16% ca urmare a problemelor întâmpinate în fluxul de aprovizionare şi 13% de stoparea producţiei.

În actualul context, producătorii se vor orienta tot mai mult spre soluţii locale pentru materia primă, pentru a nu mai depinde de importurile din ţări mai îndepărtate, cum este China, de exemplu, şi pentru a evita blocaje în lanţul de aprovizionare.

 Astfel, în perioada următoare, specialiştii estimează că spaţiile de producţie locale vor cunoaşte o creştere semnificativă, şi chiar firme din China vor fi interesate să dezvolte centre de producţie în Europa, inclusiv în România.

„Pe termen mediu şi lung, lanţurile de distribuţie vor fi restructurate, în sensul că producătorii şi companiile de logistică se vor orienta cel mai probabil către furnizori locali şi regionali pentru a evita sistarea sau reducerea aprovizionării cu materii prime în viitor. Perspectiva de business a marilor companii va rămâne una globală, însă va fi susţinută cu precădere prin resurse locale şi regionale, mai ales dacă astfel de decizii de business vor fi susţinute şi prin modificări legislative. Depozitele vor fi descentralizate, iar jucătorii din piaţă vor alege să aibă depozite mai mici în diferite ţări, în locul unui depozit central mare din care să trimită marfa către diverse pieţe”, precizează  Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.