​Acţionarii SIF Moldova au aprobat dividende din profitul pe 2019 de 59 mil. lei şi un program de răscumpărare de maximum 33,3 mil. lei. Limita de deţinere de 5%, eliminată

Autor: Tibi Oprea 27.04.2020

Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au aprobat luni distribuirea, incepând cu 11 iunie, a sumei de 59 de milioane de lei din profitul pe 2019 sub formă de dividende, respectiv a unui dividend brut de 0,06 lei pe acţiune, potrivit unui raport la Bursă.

La preţul de închidere de vineri, randamentul unui dividend este de 4,7%, potrivit calculelor realizate de ZF.

Suma de 68,3 milioane lei va merge la alte rezerve.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe, acţionarii societăţii au aprobat reducerea capitalului social cu 1,27 mil. lei, ca urmare a anulării unui număr de 12,7 milioane acţiuni proprii, până la valoarea de 98,9 milioane lei.

Un alt punct pe care acţionarii l-au aprobat se referă la derularea unui program de răscumpărare în vederea reducerii capitalului social, precum şi pentru derularea unor programe de tip “stock option plan” pentru distribuirea către angajaţi, administratori şi directori.

Societatea vrea să răscumpere maximum 20,8 milioane de acţiuni (2,0755% din capitalul social, din care maximum 11 milioane de acţiuni (1,0976% din capitalul social) vor fi răscumpărate în vederea reducerii capitalului social prin anularea lor şi maximum 9,8 milioane de acţiuni (0,9779% din capitalul social) vor fi răscumpărate în vederea distribuirii către angajaţi, administratori şi directori.

Preţul minim de achiziţie va fi preţul din piaţă de la BVB din momentul efectuării achiziţiei, iar preţul maxim va fi de 1,6 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că valoarea totală a programului ar putea ajunge la 33,3 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Plata acţiunilor se va face din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societăţii înscrise în ultima situaţie financiară, cu excepţia rezervelor legale.

Nu în ultimul rând, SIF Moldova şi-a bugetat pentru 2020 venituri totale de 88,8 milioane lei, cheltuieli totale de 69,5 milioane lei şi un profit net de 39 milioane de lei.

Pe de altă parte, acţionarii SIF2 au aprobat emliminarea limitei de deţinere de 5% din capitalul social şi a restricţiilor aferente acestei limite, această decizie începând să producă efecte din 24 iulie 2020.

„Mulţumim acţionarilor noştri care au votat în unanimitate eliminarea pragului de deţinere, confirmând în acest fel propunerea Consiliului de Administraţie care a înţeles demult că menţinerea unui astfel de prag ar fi fost anacroniă şi contrară interesului tuturor acţionarilor. Mulţumim şi Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Parlamentului României, care au făcut posibilă decizia de astăzi prin aprobarea Legii Fondurilor alternative de investiţii, un cadru legal modern de inspiraţie europeană, unitar pentru industria financiară non-bancară”, spune Liviu Claudiu Doroş, director general al SIF Moldova.

Acţiunile societăţii cu 1,3 miliarde lei capitalizare se tranzacţionează în scădere cu 20,2% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 25,6 milioane lei.