O nouă descoperire de la spitalele din Wuhan: Coronavirusul persistă în aer în spaţiile aglomerate închise

Autor: Alex Ciutacu 27.04.2020

Noul coronavirus persistă în aer în spaţiile aglomerate lipsite de ventilaţie, conform unui studiu realizat în Wuhan, China, citat de Bloomberg.

La două spitale din Wuhan, China, cercetătorii au descoperit părţi mici din materialul genetic al virusului care pluteau în aerul din toaletele spitalului, precum şi în camerele în care cadrele medicale îşi dau jos echipamentele de protecţie.

Studiul a fost publicat luni în jurnalul medical Nature Research, însă cercetătorii nu au reuşit să determine dacă aceşti aerosoli ar putea cauza îmbolnăviri.

Cât de uşor se poate răspândi virusul prin aer – a fost o întrebare care a stârnit multe dezbateri până acum. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că riscul se limitează la circumstanţe specifice, plecând de la o analiză a peste 75.000 de cazuri din China, unde nu a fost identificată transmisia pe calea aerului.

Însă pe măsură ce virusul avansează şi pandemia se apropie de 3 milioane de îmbolnăviri la nivel global, oamenii de ştiinţă încearcă să determine cu exactitate modul în care se desfăşoară contaminările.

Oamenii produc două tipuri de stropi atunci când respiră, tuşesc sau vorbesc. Stropii mai mari ajung pe o suprafaţă înainte să se evapore, ceea ce duce la infectarea obiectelor pe care se aşează. Stropii mai mici – cei care duc la formarea de aerosoli – pot rămâne în aer chiar şi pentru câteva ore.

Echipa de cercetători condusă de Ke Lan de la Universitatea din Wuhan a experimentat cu aşa-numite capcane de aerosoli – aplicate atât în interiorul cât şi în exteriorul celor două spitale situate în oraşul considerat a fi punctul de plecare al pandemiei.

Cercetătorii au descoperit puţini aerosoli în secţiile unde erau internaţi pacienţii, în magazine şi în clădirile rezidenţiale. Totuşi, au descoperit mult mai mulţi aerosoli de acesst tip în toalete şi în două zone prin aglomerate prin care circulă mulţi oameni.

Mai mult, au descoperit concentraţii ridicate în camerele în care cadrele medicale renunţă la echipamentul de protecţie.

Descoperirile studiului subliniază importanţa ventilaţiei, a distanţării sociale şi a unor eforturi sanitare sporite, au notat cercetătorii.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de MARŢI