Polonia vrea să-şi construiască la propriu drumul de ieşire din criză

Autor: Catalina Apostoiu 28.04.2020

Guvernul polonez intenţionează să investească 30 mili­arde de zloţi (6,6 miliarde de euro) în infrastructura rutieră şi fe­roviară în acest an, a anunţat Tomasz Gontarz, oficial în ca­drul ministerului polonez al infrastructurii şi dezvoltării, potrivit The First News.

Ministerul intenţionează să semneze contracte în valoare de 11 miliarde de zloţi (2,5 mld. euro) pentru dezvoltarea sectorului feroviar şi de 19 miliarde de zloţi (4,1 miliarde de euro) pentru construcţia de autostrăzi, a adăugat Gontarz.

În următoarele luni, ţările europene vor resimţi efectele cri­zei economice provocate de pandemia de coronavirus. Gu­ver­nele pregătesc diferite soluţii menite să ajute companiile şi în­treaga economie să supravieţuiască la cele mai scăzute costuri.

Guvernul polonez a lansat recent a doua etapă a unui program anticriză pentru susţinerea companiilor şi antre­prenorilor. Gontarz a anunţat că guvernul va lansa în scurt timp a treia fază a programului care va avea drept obiectiv sus­ţinerea industriei transportului feroviar şi cu autobuzul.

La începutul acestei luni, guvernul a anunţat că valoarea ce­lei de-a doua faze a programului se ridică la cel puţin 100 m­iliarde de zloţi (22 miliarde de euro). Împreună cu prima fază, susţinerea guvernului pentru companii se ridică la 320-330 miliarde de zloţi (70,5-72,2 miliarde de euro).

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat că 60 miliarde de zloţi (13,2 mld. euro) din asistenţa financiară inclusă în al doilea pachet vor fi nerambursabile. Acesta a adăugat că firmele care aplică va trebui să se angajeze să-şi continue operaţiunile şi să nu opereze disponibilizări.

Morawiecki a declarat că programul anticriză include proiecte în multe sectoare pentru a ajuta economia poloneză şi companiile poloneze să treacă cu bine peste criza fără precedent provocată de coronavirus.

Premierul a sublniat că vrea ca Polonia să revină pe o cale de dezvoltare economică dinamică cât mai curând posibil după încheierea crizei coronavirusului.

Guvernul speră ca investiţiile în infrastructura de transport vor propulsa puternic economia poloneză odată ridicate restricţiile anti-coronavirus.

În timpul crizei economice mondiale provocate de colapsul financiar din 2008-2009, Polonia a fost singura ţară din UE care a reuşit să evite recesiunea, ìmiracol economicî la baza căruia stau mai ales construcţiile de infrastructură finanţate cu fonduri europene.

Polonia a înregistrat o creştere rapidă a construcţiei de drumuri, căi ferate şi tuturor tipurilor de clădiri din momentul aderării la UE în 2004. Până de curând, aceasta se afla în mijlocul unei noi serii de investiţii masive susţinute de UE.