Întrebări fără răspuns de la ministrul Agriculturii, doar un monolog. Jurnaliştii mai bine #stauacasă

Autor: Florentina Niţu 28.04.2020

Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, a hotărât să facă săptămânal briefing-uri de presă unde să prezinte, teoretic, situaţia actuală a agriculturii, dar, în fapt, discursul său e un monolog de 15-20 de minute în urma căruia atât jurnaliştii, cât şi fermierii, rămân cu multe întrebări.

Săptămâna trecută i-am ascultat discursul despre ce ar putea să facă pentru a reduce efectele secetei şi pentru a modernizat sistemul de irigaţii, de pe Facebook, fiind transmis în direct de pe pagina ministerului de resort.

Astăzi, însă, cu multe întrebări din partea fermierilor, cu care vorbesc la telefon sau pe e-mail zilnic, am mers fizic la sediul ministerului, să i le adresez. Am pus două întrebări, pentru că atât mi-a permis timpul, iar ministrul mi-a răspuns "nu ştiu", respectiv "vom vedea".

Întrebările mele au fost dacă vor fi despăgubiţi de efectele secetei acute din acest an şi fermierii care aveau facilităţi de irigare, dar nu le-au utilizat, şi care e suma ce va fi despăgubită pe hectar.

Fermierii sunt foarte afectaţi de secetă prelungită, iar culturile de grâu, roz sau rapiţă vor fi întroase de o bună parte din ei, deoarece au fost 100% compromise.

De irigat, spune Oros, s-ar putea iriga 600.000 de hectare, dar se irită numai 130.000 de hectare. "Vina că acum nu se iriga este a fermierilor ca nu şi-au menţinut sau refăcut infrastructura secundară şi pentru că nu au echipamente necesare de udat şi este şi vina celor care le-au făcut prost sau a celor care au guvernat înainte şi nu le-au făcut unde trebuie."

Insistenţele jurnaliştilor de a oferi exemple clare despre lucrări facute slab sau date concrete despre cum va fi gestionată situaţia l-au determinat pe ministru să se retragă pe uşa din spate a instituţiei pe care o conduce de mai bine de jumătate de an, în loc să răspundă la întrebările puse de fermierii care produc hrana acestei ţări, prin intermediul jurnaliştilor.

Cum spuneam, monologul e discursul preferat al politicienilor, iar jurnaliştii e bine să stea acasă.