Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Acum toate lumea iubeşte fabricile de medicamente. Peste un an iar li se va întoarce spatele şi toţi ne vom bucura că avem automotive, IT, BPO, imobiliare, şi vârf de lance, consum din import

Autor: Dragos Damian 28.04.2020

In iunie 2019 scriam opinia de mai jos, exasperat de faptul ca autoritatile de resort discutau doar cu importatorii, nu se sinchiseau de fabricile de medicamente din tara. Eram (si inca suntem) pentru guvernanti vaca de muls pentru taxa clawback, nimic mai mult. Iar despre autoritatile locale, nici gand sa vina vreodata in vizita in fabrici sa ne intrebe de sanatate.

Iata ca, asa cum se spune, norocul s-a intors (chiar daca in context expresia este total nepotrivita). Suntem contactati de autoritati, despre ce putem fabrica, cat de mult, cu ce ne pot ajuta, am fost recent chiar invitati la o teleconferinta cu Guvernul, fapt nemaiintalnit, in acelasi timp cu importatorii.

Si surpriza, iata ce frumos ne vorbeste Dl Consilier Cosmin Marinescu intr-o analiza recenta: “Romania are uriase oportunitati de reasezare strategica pe harta regionala a lanturilor valorice din agricultura si industrie alimentara, din energie si din sfera resurselor, precum si din industria dispozitivelor medicale si cea farmaceutica”.

Asa este, asta spun si eu de 5 ani, nu numai de 2 luni de cand suntem in forta majora. Cei 5000 de angajati din fabricile de medicamente nu se vaicaresc, nu stau cu mana intinsa la stat, nu au oprit nici macar o zi productia. Dar daca Domnul Consilier chiar a observat oportunitatea data de industria farmaceutica, il rog frumos sa ii traga de maneca pe Presedintele Iohannis si Premierul Orban ca sa o declare domeniu strategic de interes national (alt lucru pe care il cer de ani de zile). De acolo inainte stim ce sa facem ca sa ne tehnologizam, calificam resursa umana si tura motoarele pentru exporturi.

Ceva imi spune totusi ca peste un an, cand vom fi uitat de criza din 2020, iar li se va intoarce spatele fabricilor de medicamente din tara si cu totii ne vom bucura ca avem automotive, IT, BPO, imobiliare, etc., si varf de lance, consum din import.

--------------------------------------------------------------

9 motive solide pentru a inchide fabricile de medicamente din Romania.

Industria farmaceutica din Romania este pe langa industria de automotive singura dintre industriile prelucratoare care nu numai ca nu a inchis situri de fabricatie dupa 1995 ci a continuat sa se dezvolte – astfel incat astazi cele peste 30 de fabrici de medicamente din Romania sunt competitori seriosi atat pe piata domestica cat si la export.

Avem ca tara o sansa extraordinara, si anume de a putea deveni independenta ca si sursa de medicamente esentiale, fabricandu-le pe plan local transferand tehnologie de ultima generatie.

Astfel ca lucrand de 15 de ani intr-o fabrica de medicamente din Romania si asistand la inchiderea a cel putin doua situri (unul aflat in proprietatea statului) ma intreb deseori de ce nu asculta politicienii romani de problemele ridicate de industrie? De ce autoritatile nu modifica nimic in reglementarea preturilor, a suprataxarii, a termenelor de aprobare a diverselor solicitari? De ce trusturile de presa si think-tank-urile organizeaza dezbateri despre domeniul farmaceutic dar nu invita reprezentatii locali?

Am facut un inventar asupra ratiunilor pentru care ar fi de dorit ca Romania sa nu aiba industrie de manufactura de medicamente, asa cum nu mai are industrie chimica, ramura-sora. Pentru ca, fie ca vorbim de un plan sau la intamplare, directia spre care ne indreptam este de inchide fabricile de medicamente, de vreme ce cota de piata a medicamentelor fabricate in tara a scazut in 10 ani de la 42% la 23%, preturile la medicamente sunt inghetate de 4 ani in ciuda unei inflatii cumulate de 15% si a unor cheltuieli directe care au crescut cu 110%, iar fiscalitatea de tip unic – impozit pe cifra de afaceri si impozit pe cifra de afaceri – a ajuns la 42%

9 motive suficient de serioase pentru a nu mai avea fabrici de medicamente in Romania sunt redate mai jos. Astept completari la ele, politicienii, guvernantii, economistii, finantistii, analistii, lobby-istii si firmele de avocatura au o lista mult mai lunga.

1. A doua piata ca marime din Europa Centrala si de Est ECE.

Nu atat dimensiunea in sine a pietei de medicamente din Romania este importanta cat efectul de baza si nevoile neacoperite datorita unui sistem sanitar ineficient. Astfel incat spre a acoperi nevoile pacientilor romani, importatorii nu au nevoie de competitie de la fabricantii din tara.

2. Pozitia geostrategica

Exporturile din Romania tintesc si acopera foarte bine zona tarilor din fosta URSS, Orientul Mijlociu si Asia Continentala. Deranjeaza, nu-i asa, prezenta unor fabrici in Romania care au astfel legaturi comerciale cu piete emergente de sute de milioane de locuitori

3. Situri moderne de fabricatie

Desi are o traditie de aproape 100 de ani, dupa investitii de peste 500 milioane de Euro in ultimii 15 ani, fabricatia de medicamente din Romania,  are probabil cea mai moderna infrastructura tehnlogica din ECE, putand produce orice tip de medicamente. Asta deranjeaza din nou foarte tare.

4. Resursa umana

Peste 5000 de oameni foarte bine pregatiti lucreaza in manufactura de medicamente din Romania. Si alte 10000 de joburi sunt create pe orizontala si vertical. Asa incat este mai util ca fabricile din tara sa se inchida si cei peste 5000 de specialisti sa se alature migratiei selective de resursa de munca calificata din Romania.

5. Costuri reduse de operare

Costurile reduse, eficienta operationala si productivitatea inalta sunt atu-uri de succes pentru preturi reduse de vanzare. Nimeni nu isi doreste insa ca din fabricile din Romania sa plece in UE medicamente mult mai competitive ca si pret.

6. Taxe si impozite platite in Romania

Cam 1 miliard de lei pe an platesc fabricantii de medicamente din Romania in taxe si impozite catre statul roman, bani care raman pentru scoli, spitale, sosele. Nu este mult raportat la alte industrii, dar nu vrem sa riscam nimic – pentru ca prin inchiderea propriilor fabrici de medicamente Romania va avea un deficit bugetar suplimentar, devenind si mai vulnerabila economic.

7. Productia de medicamente strategice

Injectabile, perfuzabile, antibiotice, vaccinuri (inchise), nistatina. Sunt tari care viseaza sa aiba asa ceva si nu vor avea niciodata. O astfel de varietate de produse, care ajung inclusiv la export, este probabil elementul care deranjeaza foarte tare.

8. Tinte pentru terenuri imobiliare

Fabricile din Bucuresti, Cluj, Iasi, Tg Mures stau pe niste terenuri valoroase, pe care mai bine s-ar construi ansambluri rezidentiale, mall-uri, cladiri de birouri – acestea sunt sectoarele economice de valoare adaugata pentru viitorul tarii, iar nu fabricile de medicamente.

9. Peste 3000 de fabrici inchise dupa anul 1996

Odata cu lichidarea a mii si mii de fabrici au fost puse la pamant sectoare intregi de industrii prelucratoare, Romania devenind captiva in intregime importurilor. In baza acestor experiente este recomandabil sa se inchida si fabricile de medicamente, astfel incat sa putem aduce totul din import.