Wirecard, companie de plăţi la care sunt acţionari şi viitorii pensionari ai României, se prăbuşeşte cu 25% la bursa de la Frankfurt. Motivul? Un audit de şase luni al KPMG nu a înlăturat acuzaţiile de fraudă contabilă

Autor: Liviu Popescu 28.04.2020

Wirecard (WDI), companie germană de plăţi la care sunt investitori şi viitorii pensionari ai României prin intermediul Pilonului II, se prăbuşeşte cu 25% la bursa de la Frankfurt după ce un audit de şase luni al KPMG, comandat chiar de coducerea companiei, nu a putut să înlăture acuzaţiile de fraudă contabilă ale publicaţiei britanice Financial Times.

Astfel, Wirecard a anunţat marţi că auditul special de 6 luni al KPMG aplicat companiei germane de plăţi nu a putut verifica autenticitatea vânzărilor şi a profiturilor de la terţi, în centrul acuzaţiilor de denunţare a fraudei contabile, scrie Financial Times.

Auditul KPMG a fost comandat de consiliul de supraveghere al Wirecard, după ce Financial Times a raportat neregulile contabile, care s-au concentrat la trei dintre partenerii de afaceri ai companiei. Relaţia Wirecard cu partenerii a fost esenţială pentru auditul special, iar KPMG a afirmat că „a constituit partea principală” din profitul operaţional al grupului fintech între 2016 şi 2018.

FT a scris în toamna anului trecut că Wirecard ar fi atribuit miliarde de euro pentru procesarea plăţilor unuia dintre aceşti parteneri, o mare parte din acestea sub numele de clienţi care au încetat să existe sau au refuzat o relaţie cu oricare dintre companii.

Wirecard are 12,2 miliarde de euro capitalizare.