Reacţia dură a lui Iohannis, despre autonomia Ţinutului Secuiesc, într-un discurs pe care l-a început în limba maghiară: Este incredibil ce se întâmplă în Parlament. Vor să dea Ardealul ungurilor

Autor: Andreea Tobias 29.04.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democraţii că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înţelegeri se fac în Parlamentul României”. 

Preşedintele şi-a început declaraţia salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.

Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înţelegeri se fac în Parlamentul României”.

Potrivit preşedintelui, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

„Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înţelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României şi a românilor. Este inadmisibil aşa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi preşedinte, o astfel de lege nu va exista.

Un proiect de lege care prevede că Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Proiectul a ajuns la Senat, care este for decizional.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de JOI