ZF Live. Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români: Fermele româneşti sunt competitive, nivelul de performanţă este cel puţin egal cu cel din Franţa sau Germania

Autor: Miruna Diaconu 29.04.2020

Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români, o asociaţie în care se află fermieri ce lucrează peste 600.000 de hectare, spune că agricultura performantă din România, cea reprezentată de firmele agricole, este la nivelul celor din vestul Europei.

“La noi media naţională a valorii adăugate brute la hectar este de 600 de euro, iar în vestul Europei este de 1.000 euro. Diferenţa nu este mare, dar fermele performante trec de 1.000 de euro. România are două tipuri de agricultură, una de subzistenţă sau pe suprafeţe foarte mici în care performanţele nu se pot duce la o asemenea competitivitate. Celălalt tip de agricultură este cel competitiv, extrem de tehnologizat, care are nivelul de performanţă cel puţin egal cu cel din Franţa sau Germania”, spune Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Florian Ciolacu spune că agricultura nu se confruntă doar cu seceta ci şi cu tinerii, din ce în ce mai puţini, care lucrează în agricultură. Din numărul total de muncitori din această industrie, un procent semnificativ este ocupat de oamenii de peste 55 de ani, pe când tinerii de sub 35-40 de ani reprezintă un procent de circa 6%.

“Succesiunea este o problemă în toate ţările din Europa, iar îmbătrânirea plus procentul mare a oamenilor de peste 55 ani care lucrează în agricultură creează o presiune foarte mare. Este un număr foarte mic de tineri, un procent de 6% îl reprezintă cei sub 35-40 de ani care intră în agricultură, de asemenea există şi un număr foarte mic de manageri tineri în industrie”, afirmă Florian Ciolacu.

El menţionează că un operator agricol, adică un om care lucrează pe un tractor poate ajunge la un salariu net de 1.000-1.200 de euro în România, pe când un inginer agricol ajunge la un salariu dublu. Salariile din industria agricolă din România sunt aproape la nivelul salariilor din ţările din Vestul Europei.