VIDEO ZF Live. Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români: Fermele româneşti sunt competitive, nivelul de performanţă este cel puţin egal cu cel din Franţa sau Germania

Autor: Miruna Diaconu 30.04.2020

Un operator agricol, adică un om care lucrează pe un tractor, poate ajunge la un salariu net de 1.000-1.200 de euro în România, pe când un inginer agricol ajunge la un salariu dublu. Salariile din industria agricolă din România sunt aproape la nivelul salariilor din ţările din vestul Europei.

Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români, o asociaţie în care se află fermieri ce lucrează peste 600.000 de hectare, spune că agricultura performantă din România, cea reprezentată de firmele agricole, este la nivelul celor din vestul Europei.

„La noi media naţională a valorii adăugate brute la hectar este de 600 de euro, iar în vestul Europei este de 1.000 euro. Diferenţa nu este mare, dar fermele performante trec de 1.000 de euro. România are două tipuri de agricultură, una de subzistenţă sau pe suprafeţe foarte mici în care performanţele nu se pot duce la o asemenea competitivitate. Celălalt tip de agricultură este cel competitiv, extrem de tehnologizat, care are nivelul de performanţă cel puţin egal cu cel din Franţa sau Germania“, spune Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români, în cadrul emisiunii de business ZF Live.