Zentiva România raportează afaceri de 535 mil. lei în 2019, plus 16% şi profit de 46 mil. lei. Producătorul a investit anul trecut 25 mil. lei în modernizarea capacităţilor de producţie

Autor: Cristina Bellu 30.04.2020

Zentiva România, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, a raportat pentru 2019  afaceri în creştere cu 16% faţă de anul precedent, până la 535,4 milioane lei şi un profit de 46,3 milioane lei.

Compania a alocat anul trecut aproximativ 25 milioane lei pentru investiţii în echipamente noi şi în modernizarea capacităţilor existente, în special pentru zonele de fabricaţie peleţi şi soluţii Injectabile.

Zentiva a continuat să evolueze în 2019 în ciuda unui climat neprietenos pentru producătorii locali de medicamente generice. Contextul actual dezvăluie încă o dată necesitatea de a considera producţia de medicamente drept un domeniu de importanţă strategică şi de siguranţă naţională”, spune Simona Cocoş, Director General Zentiva România şi Moldova.

În ceea ce priveşte producţia de anul trecut, producătorul a ajuns la 105 milioane de unităţi comerciale, reprezentând peste 3 miliarde de unităţi galenice, cu 4 milioane de cutii mai mult decât în 2018.

Peste 50% din producţie este realizată pentru export, în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Elveţia, Cehia, potrivit datelor transmise de reprezentanţii Zentiva.

Reamintim faptul că genericele sunt medicamente accesibile, folosite la scară foarte largă, de care depind milioane de pacienţi şi care ajută la eficientizarea costurilor din sistemul de sănătate. Ne manifestăm speranţa că deciziile politice vor ţine cont de aceste aspecte şi vor lua în considerare declararea industriei locale de medicamente ca industrie strategică”, adaugă Simona Cocoş.

Grupul Zentiva, cumpărat în 2018, de fondul de investiţii Advent International, are facilităţi de producţie în Bucureşti şi în Praga (Cehia). Compania este liderul în volume al pieţei de medicamente generice, cu o cotă de piaţă de 16,2%, conform datelor companiei IQVIA, citate de Zentiva.