Adrian Benţa, consultant fiscal: Firmele au preferat în martie să amâne plata impozitului pe profit şi de TVA, dar au plătit impozitele pe salarii

Autor: Răzvan Botea 30.04.2020

Adrian Benţa, consultant fiscal, declară pentru ZF că unele companii care au apelat la varianta de a amâna dările către stat au plătit cu prioritate impozitul pe salariile angajaţilor şi au preferat să amâne plăţile de TVA sau de impozit pe profit.

„În 21 martie, chiar înainte de scadenţa plăţii impozitelor, s-a dat OUG 29 prin care se poate amâna plata impozitelor cu 30 de zile după încetarea stării de urgenţă. Unele companii s-au folosit de aceste termene. Principalele taxe plătite au fost impozitele pe salarii, fie din obişnuinţă, fie din cutumă. Am mai mulţi operatori economici cu care lucrez care au preferat să plătească aceste impozite şi să amâne plata impozitului pe profit sau de TVA”, a declarat Adrian Benţa pentru ZF.

Statul a încasat în martie 2020 1,7 mld. lei din impozitul pe venit şi salarii, o scădere cu 10% faţă de aceaşi lună din 2019. Spre comparaţie, veniturile din TVA au scăzut cu 82%, iar cele din impozitul pe profit au scăzut cu 35%.

Datele de astăzi de la INS arată că numărul de şomeri a crescut cu 79.000 de persoane în martie 2020 faţă de martie 2019. Adrian Benţa crede că numărul de şomeri va continua să crească şi astfel şi încasările statului din impozitul pe salarii vor scădea.

„Cu siguranţă numărul de şomeri va creşte. Dacă ne uităm la  cheltuielile bugetare majore ne putem aştepta ca majoritatea să scadă. În momentul în care un număr mai mare de persoane vor intra în şomaj clasic, încasările la buget din impozit pe venit şi salarii vor scădea.”

Cu toate acestea, el crede că o mare parte din persoanele care sunt în şomaj tehnic se vor întoarce la locul de muncă, însă va fi şi un număr mare de persoane care vor intra în şomaj clasic.

„Eu mă aştept ca o mare parte din cei în şomaj tehnic să revină în activitate. Cred însă că va fi şi un număr mare de persoane care vor intra în şomaj propriu-zis. Se mai adaugă aici şi partea de persoane care vine din afara României, care nu îşi vor mai găsi locurile de muncă din afară. Mi se pare devreme pentru o prognoză, însă anticipările guvernului le văd ca pe un mesaj de încurajare.”