De 1 mai, companiile germane, cei mai mari investitori din România, solicită relaxarea restricţiilor pentru economie şi introducerea sistemului flexibil de muncă (Kurzarbeit). Sebastian Metz, director AHK România: „Economia românească este cu spatele la zid şi are nevoie de aer pentru a putea respira” #zftrebuiesărepornimbusinessul

Autor: Cristina Bellu 01.05.2020

Investitorii germani din România, reprezentaţi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), consideră că este necesară  o relaxare a restricţiilor pentru economie precum şi introducerea sistemului flexibil de muncă - Kurzarbeit, în contextul în care perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj tehnic suportată de stat se apropie de final.

„Economia românească este cu spatele la zid şi are nevoie de aer, pentru a putea respira – are nevoie cel puţin de o perspectivă clară, pentru a redobândi încredere şi speranţă şi pentru a putea începe pregătirile pentru repornirea activităţii. Atmosfera este apăsătoare”, transmite Sebastian Metz, director general AHK România.

Cel mai recent sondaj privind efectele pandemiei COVID-19 asupra afacerilor, realizat de AHK România, arată că majoritatea companiilor  se aşteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri cu până la 30%, iar 19% chiar la o scădere de peste 40%, în contextul în care activităţile companiilor au fost reduse cu până la 40% în multe cazuri, iar 13% au redus activităţile cu 80-100%.

În ceea ce priveşte companiile care activează în industria prelucrătoare, 31% dintre acestea au închis complet producţia, iar 52% parţial.

“Repornirea economiei trebuie să fie acum, pe lângă măsurile de combatere a răspândirii virusului, prioritatea nr. 1 a Guvernului”, transmit reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Cu toate că că majoritatea companiilor cunosc măsurile de susţinere economică ale statului, 40% dintre acestea le consideră insuficiente şi greu de pus în aplicare.

“Această discrepanţă între măsurile puse la dispoziţie şi folosirea efectivă a acestora de către companii aduce cu sine dorinţa comunităţii de business, ca Guvernul să iniţieze şi alte pachete de măsuri şi să găsească o cale de utilizare mai eficientă a acestora din punct de vedere administrativ. Cele mai relevante măsuri sunt acordarea indemnizaţiei de 75% a şomajului tehnic şi prelungirea termenelor de plată”, mai spun reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.