Jumătate dintre copii pică pradă fenomenului fake news: Tinerii verifică rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite

Autor: Otilia Serescu 01.05.2020

Aproape jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de către Organizaţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%).

„Principalele surse de informare ale copiilor sunt: • internetul (49% situri, 24% reţele sociale); • televizorul (57%); • 31% apelează la discuţiile cu părinţii”, potrivit sursei menţionate.

Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, cu un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

„În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani si influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil. Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut.”, declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020.

„Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online.“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.