Ce spune Alexandru Rafila despre birourile open-space: Sunt necesare măsuri precum reducerea efectivelor de angajaţi, instalarea de separatoare şi intensificarea curăţeniei

Ziarul Financiar 02.05.2020

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că reluarea activităţii în clădirile de birouri va presupune mai multe măsuri de prevenire a răspândirii virusului, printre care reducerea efectivelor de angajaţi, instalarea de separatoare şi intensificarea curăţeniei.

După 15 mai, odată cu posibila ieşire din starea de urgenţă, ar putea reîncepe şi activitatea clădirilor de birouri, un pas important pentru reluarea activităţii economice, dar care trebuie făcut cu îndeplinirea unor condiţii. Profesorul Alexandru Rafila spune că în birourile open-space ar trebui înjumătăţit numărul de angajaţi şi ar trebui instalate separatoare.

„Trebuie în primul rând să le facă ture, să stea mai puţin, ideal e să ai jumătate din efectiv şi dacă poţi să ai separatoare, care nu înseamnă să faci neapărat pereţi, dar nişte separatoare, care pot fi şi transparente, care trebuie şterse periodic”, a declarat Alexandru Rafila la „Marius Tucă Show”.

Igiena şi curăţenia trebuie făcute temeinic şi, pentru asta, trebuie să existe personal dedicat, mai spune medicul.

„Ce e interesant, sfatul pe care îl oferă inclusiv Organizaţia Internaţională a Muncii, este să suplimenteze personalul pentru curăţenie. Să nu îl supraîncarce cu activitate, să angajeze persoane care să ţină un nivel important de curăţenie, să reglementeze accesul în spaţiile comune, în toalete, în bucătării”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila susţine că autorităţile trebuie să facă un ghid cu recomandări pentru realuarea activităţii economice. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, munca de acasă este o soluţie, dar nu pe termen lung. Iar angajatorii trebuie să se asigure că psihicul oamenilor nu este afectat de izolare.

„Sănătatea mintală este extrem de importantă. Oamenii care sunt izolaţi prea mult timp se readaptează greu şi trebuie susţinuţi în acest demers. Ideea stau acasă, lucrez de acasă doi ani, nu mă mai întâlnesc cu nimeni, nu este în niciun caz bună”, a mai declarat profesorul.