Pe muchie de cuţit. BERD salvează Primăria Bucureştiului cu un împrumut de urgenţă de 555 mil. lei pentru a plăti investitorii, printre care şi 4 milioane de viitori pensionari. Băncile probabil au fost refuzate, iar piaţa de capital este în corzi

Autor: Liviu Popescu 09.05.2020

Săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit perspectiva de rating a PMB de la stabilă la negativă. Informaţia nu a fost publicată la bursă, deşi PMB are obligaţiuni listate. 4 fonduri de pensii Pilon II din cele 7 din România au plasamente la această emisiune a PMB care astăzi ajunge la scadenţă. Prin urmare, 4 milioane de viitori pensionari au 112 mil. lei expunere. 3,6% a fost cuponul anual pe această scadenţă. BERD nu comentează nivelul dobânzii.

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional al României, a acordat săptămâna trecută Primăriei Capitaliei un împrumut de urgenţă de 115 mil. euro (555 mil. lei) pentru plata obligaţiunilor municipale ajunse la scadenţă.

Astăzi, 4 mai 2020, emisiunea de obligaţiuni, care este listată la bursa de la Bucureşti, ajunge la sca­denţă şi prin urmare, pentru a-şi plăti in­vestitorii, printre care şi 4 milioane de viitori pen­sionari prin intermediul fondurilor Pilon II, PMB a accesat în sistem de urgenţă un împrumut de la BERD.