Techtex, companie din grupul Taparo, a început să producă şi măşti FFP2 şi estimează o producţie de 150.000 de astfel de măşti zilnic GALERIE FOTO

Autor: Mădălina Dediu Panaete 04.05.2020

TECHTEX,  specializată în producţia de textile tehnice şi parte a grupului Taparo, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din sectorul mobilierului tapiţat, a pus în funcţiune prima linie de producţie a măştilor FFP2 şi în câteva zile estimează că va primi şi a doua linie de producţie pentru astfel de măşti.

„În câteva zile vom primi a doua linie pentru producţia acestui tip de echipament cu grad înalt de protecţie, astfel că, până la data de 15 mai 2020 vom ajunge la o capacitate de 150.000 de măşti FFP2/zi. Acestea vor fi distribuite către spitalele aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, dar şi către industria românească, existând solicitări de la mai multe companii care vor să reia activitatea de producţie, cu respectarea regulamentelor impuse de criza sanitară”, a spus Mihai Filip, proprietarul TECHTEX.

Compania a început producţia de măşti chirurgicale în urmă cu o lună. După două săptămâni a pus în funcţiune încă două linii de producţie. Acum se lucrează în 4 schimburi, pe 3 linii automatizate. Odată cu instalarea celei de-a 4-a linii tehnologice, managementul companiei estimează că va ajunge la o capacitate de producţie de minimum 450.000 de măşti chirurgicale/zi.

 „Măştile chirurgicale produse de TECHTEX asigură o eficienţă de filtrare bacteriană de 98%.  Acestea sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, prin Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, dar şi de Ministerul Apărării Naţionale”, a spus Ioan Filip, preşedinte C.A. TAPARO. El adaugă faptul că şi echipamentele de protecţie realizate din material impermeabil, respectiv combinezonul, halatul, capelina, protecţia pentru încălţăminte (botoşii), toate de unică folosinţă, au fost trimise spre testare şi autorizare către Ministerul Apărării Naţionale, prin Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare. În urma procedurilor şi în baza analizelor efectuate, s-a stabilit că produsele sunt realizate conform standardelor şi specificaţiilor aplicabile, cu respectarea regulamentelor europene.

Măştile chirurgicale, produse în luna aprilie, au fost distribuite în special către spitale. Se livrează continuu către spitale din Maramureş, Bihor, Mureş, Sălaj, Cluj, Alba, Botoşani, Suceava, Caraş Severin, Dolj, Ialomiţa, Teleorman, Bucureşti, Prahova, Constanţa.

TECHTEX distribuie echipamente de protecţie către Jandarmerie, Poliţie, Armată, TAROM, ROMATSA, CNAIR, primării, agenţii judeţene de şomaj.  De asemenea, are colaborări cu companii farmaceutice, clinici medicale şi cabinete individuale, cu companii de asigurări şi cu bănci, cu industria auto şi prelucrătoare, dar şi cu  retaileri.

În fiecare zi sunt realizate circa 30.000 de halate, 10.000 de combinezoane, câte 10.000 de capeline şi botoşi, dar şi 2.000 de lenjerii de pat. Echipamentele de protecţie sunt distribuite primordial către spitale, de la cele din Maramureş, până la instituţii de renume din Bucureşti: Spitalul Clinic dr. Victor Babeş, Spitalul Clinic Colentina şi Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, dar şi pentru 7 spitale din Cluj, pentru 3 din Mureş, către unităţi medicale din Botoşani, Reşiţa, Jilava, spitale de psihiatrie din Sibiu, Brăila. Acolo unde sunt situaţii de forţă majoră şi există nevoi urgente legate de echipamentele de protecţie, au fost făcute sponsorizări, mai ales în Maramureş şi la Spitalul Judeţean Suceava.

Compania TECHTEX este singurul producător de material neţesut (TNT) de la noi din ţară şi poate asigura cantitatea necesară pentru producţia a două dintre cele 3 straturi ale măştilor chirurgicale, dar şi pentru combinezoane, halate, bonete, botoşi şi lenjerii de pat de unică folosinţă. Managementul companiei TECHTEX a decis să producă în ţară şi materialul filtrant necesar producţiei de măşti de protecţie, dar şi materialele compozite pentru halate, combinezoane, lenjerii de pat, toate cu bariere anti-microbiene, precum şi material textil pentru scutece şi şerveţele. În acest sens, a realizat un plan pe termen mediu şi lung pentru ridicarea unei noi hale de producţie şi achiziţionarea unor linii tehnologice performante. Proiectul este susţinut printr-un credit de la EXIMBANK, cu rambursare în 7 ani. Termenul de finalizare a investiţiei este de 8 - 10 luni.  În această perioadă, producţia de textile medicale, echipamente de protecţie sanitară şi de igienă se desfăşoară în spaţiile deja amenajate în cadrul grupului TAPARO, situate în Oradea şi Târgu Lăpuş.