Valentina Saygo, consultant fiscal: Văd o cădere puternică a profiturilor companiilor, inclusiv în iunie. Pentru anumite activităţi reculul crizei vine mai târziu

Autor: Răzvan Botea 04.05.2020

Valentina Saygo, managing partner la Ask for Accounting, firmă de consultanţă fiscală, spune că profiturile companiilor vor scădea mai puternic în al dilea trimestru din acest an. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care statul a încasat din impozit pe profit cu 35% mai puţin în luna martie a acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

„Văd în perioada următoare o evoluţie în acelaşi ritm. Dacă măsurle din OUG 29 îşi vor păstra valabilitatea, ar trebui ca, după perioada expirării stării de urgenţă, să existe o perioadă tampon de 30 de zile, după care companiile ar trebui să îşi plătească taxele şi impozitele. Văd o cădere în acelaşi ritm a profiturilor companiilor, dacă nu o cădere mai vertiginoasă, pentru că în trimestrul al doilea, lunile aprilie, posibil şi iunie, vor fi grav afectate, chiar dacă se deschide parţial activitatea anumitor firme. Reculul crizei pentru unele activităţi va veni mai târziu.”

Guvernul a venit în martie cu OUG 29, care prevede faptul că nu se vor percepe dobânzi şi penalităţi firmelor care plătesc dările către stat până cel târziu la 30 de zile după expirarea stării de urgenţă de pe teritoriul României. Astfel, multe companii şi-au păstrat banii în conturi pentru a evita blocajele financiare.

„Sunt domenii de activitate care au resimţit din plin criza pandemiei şi înainte să izbucnească la noi. Eu lucrez într-unul dintre acele domenii, care au legătură directă sau indirectă cu turismul. După care aveam cealaltă zonă de panică de blocaj financiar. Sunt oameni care nu şi-au mai plătit taxele şi impozitele la termen pe motiv că au vrut să îşi ţină banii în conturi. Cred că panica a făcut mai multe ravagii”,  a mai spus Valentina Saygo.