Cum schimbă pandemia proiectarea clădirilor de birouri: Clădiri cu regim mai mic de înălţime, cu mai multe scări, mai multe ferestre care se pot deschide şi noi sisteme de ventilaţie

Autori: Bogdan Alecu , Miruna Diaconu 10.05.2020

Pandemia îşi va pune direct amprenta asupra proiectării clădirilor de birouri, însă procesul va fi unul complicat, în condiţiile în care „flexibilitatea“ nu este una ridicată în acest domeniu.

„Dacă ne uităm la agilitatea mediului de constucţii are cu totul altă viteză faţă de tehnologie. O schimbare sigur va veni. Vor trece cel puţin 10 ani până vom avea o clădire rezistentă la pandemie. Printre posibile schimbări vom întâlni clădiri cu mai multe lifturi şi mai puţine etaje, precum 5-6 niveluri. Personal îmi e mult mai confortabil să urc un etaj-două pe scări în orice condiţii faţă de a fi de la 10 în sus, unde trebuie să utilizez liftul“, a explicat Tudor Ionescu, arhitect, head of advisory & Transaction Office, CBRE.

O a doua provocare vine din partea ele­mentelor tehnice, precum sistemul de ven­tilaţie. Având în vedere că vine vara şi tem­pe­raturile vor creşte, sistemul de clima­tizare va fi unul important, însă acesta dacă nu este întreţinut corespunzător, poate creşte gradul de risc.