ANALIZĂ ZF. România are doar 250 de librării, iar Bucureştiul găzduieşte o treime din total. Spre comparaţie, Parisul are singur 1.250 de magazine de carte

Autor: Cristina Roşca 10.05.2020

♦ Multe dintre librăriile din România au fost închise în această perioadă marcată de pandemia de COVID-19, este vorba în special de cele amplasate în malluri, dar nu numai ♦ Ministrul culturii Bogdan Gheorghiu a declarat recent că muzeele, bibliotecile şi librăriile vor fi printre primele redeschise după relaxarea restricţiilor.

România are doar 200-250 de librării, toate deschise în urbanul mare şi mediu, pe când în zona rurală, care găzduieşte mai bine de jumătate din populaţia ţării, nu există nicio astfel de unitate, arată estimările Asociaţiei Edito­rilor din România.

Ele mai arată că din totalul acestor librării, o treime sunt în Bucureşti, ceea ce înseamnă 70-80 de unităţi. Astfel, Capitala are la fel de multe magazine de carte ca Lagos, cel mai mare oraş din Nigeria, sau ca Oslo, capitala Norvegiei, arată datele World Cities Cultures Forum. Prin comparaţie cu Bucureştiul însă, Oslo are de 3-4 ori mai puţini locuitori. La polul opus se află oraşe precum Paris şi Tokio cu 1.250 şi respectiv peste 1.600 de librării, potrivit aceleiaşi surse. Spre exemplu, în Lisabona, capitala Portugaliei, un oraş cu doar 500.000 de locuitori ai la fel de multe librării ca în toată România.