Laurian Lungu, economist: Discrepanţele dintre prognozele guvernului şi cele ale instituţiilor internaţionale în ceea ce priveşte căderea economică pot şubrezi credibilitatea României

Autor: Răzvan Botea 06.05.2020

Laurian Lungu, economist, spune că diferenţele mari între prognozele economice ale instituţiilor internaţionale şi prognozele economice ale guvernului României pot duce la deteriorarea încrederii României la nivel internaţional. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Comisia Europeană a publicat astăzi primul raport privind prognozele economice în contextul crizei coronavirusului. Potrivit economiştilor europeni, economia românească ar urma să scadă cu 6%, o scădere cu 4 puncte procentuale mai mare decât prognozează guvernul: -1,9%.

„Când vii cu previziuni nerealiste apare şi o problemă legată de credibilitate. Când ai o diferenţă atât de mare faţă de prognozele instituţiilor internaţionale, de 4 puncte procentuale, apare problema credibilităţii. Dacă căderea economică va fi atât de abruptă, de -6%, ne amintim de episodul 2008-2009, când pieţele şi instituţiile spuneau una, dar guvenul spunea că nu este criză la noi”, a declarat Laurian Lungu.

În opinia sa, căderea economică în România va fi mai apropiată de prognozele Comisiei Europene (-6%) şi FMI (-5%).

„Din punctul meu de vedere, Comisia este mai aproape de realitate decât guvernul. Dacă ne uităm la toate instituţiile internaţionale, de la FMI la agenţiile de rating mari, toate dau contracţia economică de la -5% la -6%. După mine, uitându-mă şi la ce se întâmplă în Europa, şi acolo va fi o contracţie mai mare de 6%.”