Conform previziunilor Comisiei Europene, România va fi mai puţin lovită de criză decât media UE: cădere economică de numai 6%, faţă de 7,75% pentru zona euro

Autor: Răzvan Botea 07.05.2020
Comisia Europeană a publi­cat astăzi prognoza econo­mică de primăvară, care reprezintă primele date despre impactul crizei coronavirusului în economia europeană.

Astfel, potrivit econo­miştilor Co­mi­siei, economia României se va con­tracta cu 6% în 2020, o cădere eco­no­mică mai mică decât cea a Germaniei sau Franţei, însă mai mare decât contracţia PIB-ului polonez.

Economiştii sunt de părere că da­tele Comisiei Europene, similare cu ale altor instituţii internaţionale, sunt mai aproape de realitate decât datele gu­ver­nului. Spre comparaţie, guvernul prog­nozează o creştere negativă a PIB de -1,9% şi un deficit bugetar echi­va­lent cu 6,7% din PIB.

„Când vii cu previziuni nerealiste apare şi o problemă legată de credi­bi­litate. Când ai o diferenţă atât de mare faţă de prognozele instituţiilor interna­ţionale, de 4 puncte procentuale, apare problema credibilităţii. Dacă căderea economică va fi atât de abruptă, de -6%, ne amintim de episodul 2008-2009, când pieţele şi instituţiile spuneau una, dar guvenul spunea că nu este criză la noi“, comentează pentru ZF econo­mistul Laurian Lungu.

Comisia Europeană anticipează pentru anul 2021 o revenire a econo­miei româneşti de 4,2%, similară cu creşterea economică a României din 2019. Deficitul bugetar se adânceşte la 11,4% din PIB în 2021.

Mircea Coşea, analist economic, este de părere că revenirea economică prog­nozată de Comisie este mică, având în vedere baza de la care se plea­că în 2020. El pune acest lucru pe sea­ma faptului că guvernul nu a de­monstrat că are un plan concret de re­ve­nire economică după criza coronavirusului.

„Comisia Europeană arată şi creş­terea pe 2021, care este mai mică. Uniunea Europeană a luat în calcul la această dată lipsa unei viziuni, pentru că în momentul de faţă trebuia să avem măcar o viziune, dacă nu un plan concret de creştere şi nu de supra­vieţuire“, a declarat pentru ZF Mircea Coşea.

Guvernul vede o creştere a nu­mă­rului de şomeri în 2020 de mai puţin de 40.000 şi o rată a şomajului la sfârşitul anu­lui de 3,4%. Prognoza Comisiei Euro­pene pentru România este de o ra­tă a şomajului de 6,5%. În acest mo­ment în România sunt peste 1,3 mil. şomeri, fie în şomaj tehnic, fie în şomaj clasic.

Economia zonei euro, principalul par­tener comercial al României, ar ur­ma să scadă în 2020 cu 7,75%. În 2021, PIB-ul zonei euro îşi va reveni cu 6,25%. Mircea Coşea mai spune că gu­ver­nul român mizează pe repornirea ac­ti­vităţii economice din zona euro însă ar trebui să ia măsuri pentru reducerea de­pendenţei de economiile mari europene.