Barometru SmartBill: Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut în aprilie cu 25,7% faţă de luna martie

Autor: Dorin Oancea 07.05.2020

Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut în aprilie cu 25,7% faţă de luna martie şi cu 19,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată barometrul IMM-urilor din ţară lansat joi de SmartBill. 

Barometrul monitorizează evoluţia cifrei de afaceri a peste 20.000 de IMM-uri din ţară.

„Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant şi ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să îşi revină şi viteza cu care o va face”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Cifra de afaceri scade semnificativ în ianuarie, un recul al perioadei de Sărbători, dar revine pe creştere puternică în februarie şi martie, urmând o perioadă de relativă plafonare până în toamnă, când reîncepe creşterea. Acest trend se păstrează aproape identic şi în 2017 şi 2018, ani ce nu sunt ilustraţi în pagina barometrului.

„În martie 2020 observam primele semne ale crizei, dar nu atât de ample pe cât ne-am fi aşteptat. O explicaţie este că o bună parte dintre firmele din eşantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte, iar facturarea se face, în general, după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile. Datorită acestor aspecte, este normal să vedem o întârziere a reflectării impactului crizei în volumul cifrei de afaceri. Pe acesta îl vom putea vedea doar în luna aprilie şi ne aşteptăm ca trendul să continue şi în luna mai”, continuă Radu Hasan.