De ce un război rece între Statele Unite şi China ar putea arunca planeta într-o eră glaciară a economiei şi este „ultimul lucru” de care am avea nevoie acum

Autor: Eduard Ivanovici 10.05.2020

În timp ce majoritatea ţărilor se chinuie să combată efectele generate de coronavirus, reaprinderea tensiunilor dintre Statele Unite şi China ar reprezenta „ultimul lucru” de care ar avea cineva nevoie, spune Alexander Treves, membru al diviziei de gestionare a activelor din cadrul JPMorgan – cea mai mare bancă din Statele Unite, potrivit CNBC.

Comentariile vin după ce, marţi, China a raportat o creştere de 3,5% a exporturilor, cu mult peste estimările iniţiale, de minus 15,7%.

„Asta înseamnă că economiile o duc mai bine decât am fi crezut, dar celălalt lucru pe care aş vrea să îl cunosc este felul în care arată surplusul comercial cu Statele Unite”, a declarat Treves.

„Dacă administraţia SUA decide că exporturile Chinei scot la iveală o serie de beneficii nedrepte, comparându-le cu estimările pentru situaţia actuală, tensiunile comerciale ar putea fi reaprinse. Drept vorbind, este ultimul lucru de care ar avea cineva nevoie acum.”

La sfârşitul săptămânii trecute, Secretarul de Stat din SUA, Mike Pompeo, a declarat că există „o cantitate semnificativă de dovezi” care sugerează că virusul a luat naştere în laboratorul de stat din Wuhan, unde au fost raportate primele cazuri.

China a respins vehement acuzaţiile conform cărora virusul a scăpat din Institutul de Virologie din Wuhan şi a acuzat în schimb Statele Unite pentru crearea virusului. Mulţi experţi consideră că virusul a luat naştere într-una dintre pieţele de animale vii din Wuhan, fiind transmis către oameni prin intermediul liliecilor sau pangolinilor.

La începutul anului, cele două ţări au semnat prima fază a acordului comercial care a oprit luni întregi de incertitudini pentru investitori, însă atenţia s-a concentrat rapid asupra numărului tot mai mare din infecţii cu coronavirus din China şi, apoi, de pe întreg teritoriul planetei.

„Având în vedere situaţia din SUA, nevoia de recuperare economică şi nevoia de ajutorare a pieţei de capital , măsurile luate de cele două ţări trebuie să fie atent măsurate”, a declarat Ray Farris, director de investiţii al diviziei Asiei de Sud din cadrul Credit Suisse.