Ce va schimba noua criză pentru producţia locală de medicamente? Dragoş Damian, Terapia Cluj: Ţările îşi vor face stocuri de medicamente astfel încât planificarea va fi şi mai complicată“

Autor: Georgiana Mihalache 08.05.2020

♦ Criza coronavirusului a pus statele în faţa unei cereri crescute de medicamente şi materiale de protecţie ♦ În cazul unor state, exportul de medicamente a fost suspendat pentru a asigura stocul de medicamente, inclusiv în România ♦ Autorităţile naţionale şi internaţionale trebuie să asigure finanţările costurilor în cazul producţiei de medicamente pentru a stimula investiţiile, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Producţia locală de medicamente a ajuns în prim-plan odată cu criza generată de răspândirea corona­virusului, după ce industria era în declin în ultimul deceniu, iar valoarea medicamentelor fabricate în România nu depăşea 10% din totalul vânzărilor de peste 18 mld. lei, potrivit estimărilor prezentate de Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente.

„Îmi e greu deocamdată să spun ce se va schimba în industrie post coronavirus, este prea repede, şi atât eu cât şi toţi ceilalţi oameni din business gândim în logica pre-coronavirus. Cererea de medicamente pentru boli acute şi pentru ATI va creşte (antibiotice, antitermice, analgezice, anestezice). Ţările îşi vor face stocuri de medicamente (pentru coronavirus sau nu) astfel încât planificarea va fi şi mai complicată şi comenzile vor trebui plasate poate şi cu 1-2 ani în avans“, a spus Dragoş Damian.