Proiectele PSD pentru suspendarea plăţii ratelor pentru aproape oricine, declarate neconstituţionale de CCR

Autor: Mediafax 08.05.2020

PNL a câştigat la Curtea Constituţională (CCR), judecătorii luând decizia că Parlamentul a greşit atunci când a adoptat proiectele PSD, care vizează suspendarea rambursării creditelor până la finalul anului şi acordarea unor facilităţi contribuabililor operatori economici sunt neconstituţionale.

În sesizarea transmisă CCR, PNL a transmis că Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relaţia cu Guvernul, dar şi prevederi ale Constituţiei. În plus, liberalii au spus că nu există o prezentare a impactului bugetar.

Camera Deputaţilor a adoptat spre sfârşitul lunii aprilie ordonanţa Guvernului care prevede amânarea ratelor la bănci până la finalul anului, dar într-o formă modificată substanţial de PSD.

Conform proiectului aprobat de Parlament putea solicita amânarea ratelor la credite aproape oricine, inclusiv cei care au restanţe, şi nu se va aplica dobândă la dobândă.

PNL a atacat ulterior varianta de lege adoptată de Parlament la Curtea Constituţională. PNL a atacat la Curtea Constituţională şi o altă lege iniţiată anterior de PSD şi aprobată la începutul lunii aprilie de Parlament, care concura ordonanţa Guvernului de amânare a ratelor. În prezent este în vigoare OUG 37/2020 în forma aprobată de guvern.