Avem programe, avem soluţii, avem finanţare, avem discuţii bune. Preşedintele Iohannis a uitat totuşi să le prezinte, în 3 minute, într-un discurs de 320 de cuvinte, dar a relansat economia, care s-a prăbuşit şi a lăsat 1,3 milioane de şomeri

Autor: Alex Ciutacu 08.05.2020

„Avem programe, avem soluţii pentru finanţarea deficitului, pentru revigorarea economică” – aşa a spus astăzi preşedintele Iohannis, însă a uitat să le prezinte şi să detalieze, întrucât mediul economic şi investitorii aşteaptă deja de câteva săptămâni măsurile pentru a scoate economia din criză după ce se va ridica starea de urgenţă.

Preşedintele Iohannis a avut astăzi o discuţie mai lungă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi premierul Ludovic Orban. Tot ce am aflat după această întâlnire este că se doreşte o „finanţare bună” şi că nu se doreşte „austeritate”. Însă nimic mai mult.

În timp ce tot mediul de afaceri a primit până acum numai declaraţii pentru relansarea economiei, preşedintele a venit astăzi cu un discurs de 320 de cuvinte din care nici oamenii de afaceri, nici investitorii, nici cei 1,3 milioane de şomeri nu au aflat nimic. Doar că l-am văzut pe guvernatorul Mugur Isărescu la faţă după 2 luni de carantină.

Faţă de declaraţia politică puternică de ieri cu care a ieşit preşedintele, discursul de 320 de cuvinte alocat deficitului şi economiei a fost de patru ori mai scurt şi mai puţin detaliat.

Motorul economiei româneşti - consumul – a scăzut pe mai multe paliere, chiar dacă datele INS, citate de ZF, arată că a crescut situaţional pe alimentar, farma şi comerţ online.

Previziunile de primăvară publicate de Comisia Europeană arată că PIB-ul României va cădea cu 6% în 2020, urmând o revenire de 4,2% în 2021.

Discursul de 320 de cuvinte nu a explicat ce se va întâmpla cu şomajul estimat la 6,5% pentru 2020.

În 320 de cuvinte, preşedintele nu a explicat nici în ce mod va finanţa guvernul deficitul bugetar estimat la 9,2% pentru 2020. Nici modul în care va fi finanţat deficitul de 11,4% în 2021, care va fi cel mai ridicat din Uniunea Europeană – România fiind singura despre care Comisia Europeană crede că nu îşi poate reduce deficitul de anul acesta până anul viitor, ba din contră.

„Investitorii vor să ştie un răspuns clar: cum va finanţa guvernul deficitul?”, a spus Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în videoconferinţa ZF „Restart România. Cum va arăta noua eră economică”.

Dar discursul de 320 de cuvinte nu a răspuns la această întrebare. Nici nu a abordat problema costului de finanţare plătit de România, care s-a triplat aproape – de la 1,2% la 3,2% pentru obligaţiunile în euro pe 10 ani.

Economia cere răspunsuri clare cu atât mai mult cu cât în data de 5 iunie agenţia de rating S&P va decide dacă România rămâne la rating-ul de investiţii de astăzi sau dacă pică la statutul de „junk” – statut la care dispărem de pe harta marilor investitori şi din care ne-a luat 5 ani să ieşim data trecută.

Dar discursul nu a răspuns la asta, iar preşedintele nu a vorbit nici despre costul de finanţare în lei, care explodase de la 3,8% la 6% în ultimele luni, înainte ca guvernatorul Isărescu să intervină printr-o decizie a BNR, temperând nivelul la 4,7%.

Este bine totuşi că guvernul a venit acum cu amnistia fiscală care ar mai putea curăţa de datorii bilanţul firmelor şi ar duce la creşterea veniturilor la bugetul statului cu 2 miliarde lei.

Acum aşteptăm şi soluţiile, şi programul, şi relansarea economică, astfel încât „să ieşim destul de repede din situaţia total neplăcută, din situaţia de criză în care ne găsim acum”, vorba preşedintelui.

Pentru o economie cu 1,3 milioane de şomeri, cu unul dintre cele mai mari deficite din Europa şi cu un cost de finanţare mult peste al altor ţări, un discurs de 320 de cuvinte este puţin.