O întrebare: rezolvaţi cu pandemia, dar spaima din oameni cum o scoateţi?

Autor: Iulian Anghel 11.05.2020

“Staţi în casă! Respectaţi ordonanţele militare!” Din jumătate în jumătate de oră, din amplificatoarele maşinilor de poliţie, răsuna pe bulevardul Bravu, îndemnul marţial: “Staţi în casă!”. Săptămâni întregi, de dimineaţă până seara, din jumătate în jumătate de oră. Iar oamenii au stat.

Spaima amplificată a fost atât de mare, încât copilul unei prietene nu mai vrea să iasă din casă, de teamă să nu se îmbolnăvească şi să o omoare pe maică-sa. Aşa a auzit ea: copii nu se îmbolnăvesc, dar transmit virusul adulţilor şi, astfel, îi omoară.

Nu vă înşelaţi că aţi văzut în parcurile redeschise 100 – 200 de oameni. Dar, dincolo de perdelele blocurilor care străjuiesc parcurile, sunt alte sute de mii de oameni care s-au închis în case. Cum îi scoateţi din case, acum că totul merge spre bine? Cum scoateţi spaima din oameni, spaimă pe care voi le-aţi strecurat-o în inimă, din jumătate în jumătate de oră? Aţi golit spitalele, pentru a face loc bolnavilor de virus. S-au îmbolnăvit până acum 16.000 şi, probabil, se vor mai îmbolnăvi încă pe atâţi. Au murit 1.000 de oameni şi, probabil, vor mai muri încă alte câteva sute, din păcate. Dar alte sute de mii care au avut, poate, în această perioadă, nevoie de un medic, au fost lăsaţi fără niciun ajutor.

Cel mai greu va fi acum ca oamenii să revină la o viaţă normală. Veţi spune că frica păzeşte bostănăria. Da, să te păzeşti este bine. Dar autorităţile au exagerat.

Va fi greu şi pentru companii, chiar dacă angajaţii se vor întoarce pe şantiere sau în birouri. Va exista teama unuia faţă de celălalt şi încrederea de odinioară va fi enorm de greu de recâştigat.