Horia Gustă, Certinvest, AAF: Ieşirile de bani din fondurile mutuale s-au stabilizat la circa 2% în aprilie. Impactul mai mare a fost în martie

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 12.05.2020

„Numărul de investitori a scăzut foarte puţin în aprilie.“

Horia Gustă, director general al societăţii de administrare de investiţii Certinvest şi preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), spune că ieşirile de bani din fondurile mutuale s-au stabilizat în aprilie în jurul a 2% faţă de luna martie, când, potrivit datelor Asociaţiei, activele nete ale celor 219 fonduri deschise şi închise, locale şi străine, au scăzut cu 18%, respectiv cu 4,5 miliarde de lei.

„Din perspectiva ieşirilor din sumele de bani, ele s-au stabilizat în medie la minus 2% faţă de luna martie. Deci nu putem vorbi de o deviaţie foarte mare. Dacă e să tragem linie de la începutul anului  putem să constatăm că avem în principiu cam minus 20%. Este o scădere care a venit pe fondul retragerilor destul de mari şi pe fondul scăderii valorii fondurilor de obligaţiuni. Fondurile de obligaţiuni marchează la piaţă instrumentele pe care le deţin, iar în aceste condiţii titlurile de stat care valorau 100 de lei la un moment dat valorau 95 de lei pe piaţa liberă, lucru care cu siguranţă a impactat valoarea fondurilor. Nemaiexistând o presiune aşa de mare pe răscumpărări în aprilie, nu a mai fost nevoie nici de vânzări de titluri de stat şi preţurile în principiu s-au aliniat la valorile normale în jurul a 100%. Nu avem o lună aprilie care să înregistreze ieşiri mari sau ieşiri mici. Impactul mai mare a fost în luna martie“, spune Horia Gustă.