Cum vor să îşi salveze britanicii economia: Schema de ajutor de şomaj de 14 miliarde lire sterline pe lună va fi menţinută până în octombrie

Autor: Alex Ciutacu 12.05.2020

Cancelarul britanic Rishi Sunak a anunţat că Marea Britanie vrea să extindă schema de şomaj tehnic până la finalul lunii octombrie, însă aceasta va fi redusă gradual, întrucât astăzi susţine 7 milioane de locuri de muncă la un cost de 14 miliarde lire sterline pe lună, potrivit FT.

Sunak a explicat că schema de şomaj tehnic, care va expira la finalul lunii iunie, nu a fost gândită sustenabil pe termen lung, însă a luat în considerare că retragerea bruscă a ajutorului ar duce la şomaj de masă.

Cancelarul va încerca să elimine treptat schema prin care guvernul subvenţionează 80% din salariul unui angajat care nu poate merge la muncă, plafonul situându-se la 2.500 lire sterline.

Sunak a spus că schema actuală va fi păstrată până la finalul lunii iulie, dar va fi modificată între august şi octombrie pentru „a furniza o flexibilitate mai mare care să susţină tranziţia spre reluarea activităţii”.

În intervalul august-octombrie, Marea Britanie va permite plăţi de şomaj tehnic şi către cei care muncesc part time şi va cere angajatorilor să „împartă costul” plăţii salariilor, reducând impactul asupra plătitorului de taxe. Detaliile exacte vor fi anunţate mai târziu.

Circa o cincime din forţa de muncă din ţară a fost trimisă în şomaj tehnic pe cheltuiala statului. Biroul pentru Responsabilitate Bugetară a estimat săptămâna trecută că până la finalul lunii iunie, impactul schemei va fi de 49 miliarde lire sterile, adică circa 14 miliarde lire sterline pe lună în cele trei luni şi jumătate.