O veste bună din sănătate. Numărul de noi pacienţi infectaţi cu COVID-19 scade de trei zile, iar următoarea perioadă este critică pentru a stabili trendul de scădere. Ieri au fost confirmaţi 190 de pacienţi, în scădere faţă de ziua anterioară şi la jumătatea vârfurilor de îmbolnăvire din ultimele două luni

Autor: Georgiana Mihalache 13.05.2020
Infecţia cu noul coronavirus, care a debutat în România în ur­mă cu două luni şi a creat haos în sistemul de sănătate, a afectat peste 15.000 de pacienţi până acum, dar în ultimele trei zile se observă o scădere a numărului de noi cazuri.

Specialiştii pun scăderea pe seama măsurilor de protecţie, de la distanţarea socială la purtarea măştilor, însă atrag aten­ţia că următoarea săptămână este vi­tală pentru stabilirea „diagnosticului“ - trendul este sau nu în scădere.

„Dacă există o scădere a numărului de cazuri se poate considera că suntem într-o fază pozitivă a fenomenului, dar nu putem vorbi în momentul de faţă că sun­tem într-o fază de descreştere şi tre­buie să avem cel puţin o săptămână sau do­uă o constanţă în scădere a nu­mă­rului de cazuri. Toată lumea aşteap­tă cuvântul ma­gic, descreşterea. Nu pu­tem spune că sun­tem în faza de descreş­te­re decât dacă există o constanţă în ulti­mele una-două săp­tămâni“, a spus Doina Azoicăi, medic epidemiolog, pre­şedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 15.778, cu 190 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a auto­ri­tăţilor, infor­mează Grupul de comu­ni­care strategică. Faţă de luni, când nu­mărul de noi cazuri a fost de 226, ieri au­to­rităţile au raportat mai puţini nou îmbolnăviţi.

Acest lucru este o veste bună, mai ales în contextul relaxării măsurilor du­pă da­ta de 15 mai, când autorităţile au anun­ţat ieşirea din starea de urgenţă şi ri­di­carea unor restricţii pentru popu­laţie. Totuşi, specialiştii sunt rezervaţi în ce­ea ce priveşte un posibil trend de scă­dere, spu­nând că acest lucru depinde dacă se va menţine timp de o săptă­mâ­nă, două un număr mai mic de la zi la zi de pa­cienţi confirmaţi.

Medicul precizează că este un as­pect pozitiv scăderea din ultimele zile a nu­mărului de noi îmbolnăviţi, ceea ce ara­tă că măsurile luate, de la distan­ţa­rea so­cială, la purtarea măştilor sau re­co­mandările privind igiena mâinilor, au dat rezultate.

Pentru a limita răspândirea viru­su­lui după ce o parte dintre restricţii vor fi ridi­cate odată cu 15 mai, guvernul a pro­­pus un proiect de lege care indică pur­­tarea măştii în spaţii închise. Astfel, mas­­ca devine obligatorie pentru per­soa­nele care merg în spaţii publice închi­se, cum este cazul spaţiilor comer­ciale, mijloacele de transport în comun şi locul de muncă.

Numărul de noi cazuri de îmbol­nă­viri a avut variaţii puternice în Româ­nia, influenţat de mai mulţi factori, de la mo­dul de transmitere a virusului (în focare de infcţie cum au fost Suceava, Hunedoara sau comunitară), numărul de teste realizate zilnic.