Încasările statului din contribuţii sociale au scăzut cu 16% în martie. Consultanţi fiscali: La încasările statului din taxele pe muncă se vor consemna scăderi în continuare

Autor: Răzvan Botea 16.05.2020

Veniturile bgetului de stat din contribuţii sociale s-au diminuat în martie 2020 cu 16%, de la 9,2 mld. lei în martie 2019, la 7,7 mld. lei în martie 2020. Alexandra Smedoiu, partener Deloitte, spune că aceste scăderi sunt efectele amânării plăţii dărilor către stat pe perioada stării de urgenţă.

„Bugetul de stat a înregistrat scăderi semnificative de venituri în luna martie, din cauza măsurilor luate de autorităţi pe fondul pandemiei de COVD - 19, în principal ca urmare a faptului că  Ministerul Finanţelor Publice a permis contribuabililor să amâne plata obligaţiilor fiscale pe perioada stării de urgenţă şi încă 30 de zile după ce aceasta încetează. Măsura a intrat în vigoare cu câteva zile înainte de termenul de depunere a declaraţiilor şi plată a taxelor din 25 martie”, a declarat Alexandra Smedoiu pentru ZF.

Adrian Benţa, consultant fiscal, este de părere că scăderea încasărilor statului din contribuţii sociale este un efect direct al sistării unor activităţi în luna martie, pe fondul măsurilor pentru combatarea răspândirii coronavirusului.

„Este efectul direct al închiderii unor activităţi economice cu transferul oamenilor în şomaj tehnic. Foarte multe contracte de muncă au fost închise. Tendinţa de închidere a acestor contracte s-a simţit în martie. Indemnizaţia de şomaj tehnic din marie s-a încasat în aprilie şi partea aferentă contribuţiilor va fi virată în mai, aşadar avem un transfer de circa două luni, însă baza de calcul pentru contribuţiile sociale la şomaj tehnic este mult mai mică”, a declarat Adrian Benţa.

De asemenea, consultanţii fiscali spun că este de aşteptat ca încasările statului din taxele pe muncă să scadă în continuare în perioada următoare.

„În aprilie este posibil ca situaţia bugetară generală să se amelioreze uşor, având în vedere bonificaţiile acordate la plata impozitului pe profit, dar la taxele pe muncă probabil se vor cosemna scăderi în continuare.

Limitarea sau chiar întreruperea activităţii în numeroase domenii a cauzat scăderea numărului de contracte de muncă cu aproximativ 600.000 doar în luna martie. Acest aspect se va reflecta în încasările la buget din contribuţii sociale şi impozit pe venit aferente lunii aprilie“, a mai spus Alexandra Smedoiu.

Adrian Benţa spune că încasările la buget din acest contribuţii vor fi la un nivel mai mic decât cel prognozat de guvern, însă datele din luna iulie vor releva dacă situaţia se ameliorează.

„Principalul moment în care vom vedea cum merg încasările este luna iulie, presupunând că în iunie se va putea lucra. Din punctul meu de vedere pe anul acesta încasările statului din contribuţii sociale şi impozit pe profit vor fi mult mai mici decât cele prognozate“, a spus el.

Adrian Benţa, consultant fiscal: Principalul moment în care vom vedea cum merg încasările este luna iulie, presupunând că în iunie se va putea lucra.