Marele Test Chinezesc: Wuhan-ul intră astăzi în 10 zile de foc, în care vrea să testeze 11 milioane de oameni

Autor: Alex Ciutacu 13.05.2020

Autorităţile din oraşul chinez Wuhan, locul în care a început pandemia de Covid-19, a început miercuri un plan masiv prin care vrea să testeze toţi cei 11 milioane de rezidenţi în doar zece zile, după apariţia unor noi cazuri de infectare, potrivit Time.

Riscurile relaxării

Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic al guvernului american, a lansat între timp un avertisment, potrivit căruia oraşele şi statele lumii ar putea înregistra un dezastru medical şi economic chiar mai mare dacă ridică restricţiile prea devreme – în contrast cu preşedintele american Donald Trump care vrea să redeschidă cât mai repede economia.

„Există un risc real de a declanşa o epidemie pe care nu o mai poţi controla”, a spus Dr. Anthony Fauci în faţa comisiilor din Senat şi în faţa naţiunii americane, marţi, întrucât zeci de state au început să relaxeze măsurile de carantină.

Presiunea pusă asupra politicienilor este din ce în ce mai mare în toată lumea, iar aceştia au început să pună în echilibru siguranţa oamenilor cu dezastrul economic care s-a conturat în ultimele luni.

Italia a ridicat parţial restricţiile săptămâna trecută, ceea ce a dus la o creştere a numărului de cazuri într-una dintre cele mai afectate regiuni. În acelaşi timp, Pakistanul a raportat 2.000 de cazuri noi într-o singură zi după ce a ridicat restricţiile, iar oamenii s-au îngrămădit în pieţele alimentare din toată ţara.

China, prima ţară care a impus măsuri stricte de carantină la nivel de masă şi tot prima care a relaxat restricţiile, încearcă să ţină din scurt cazurile noi care apar în diferite regiuni.

Beijingul a ordonat autorităţilor din Wuhan să vină cu un plan pentru a testa toţi rezidenţii din regiune, începând cu cei din categoriile vulnerabile, cu cei din aglomerările urbane şi cu locurile în care există cel mai mare trafic.

O persoană din biroul primarului din Wuhan a declarat miercuri că autorităţile locale au 10 zile la dispoziţie să desfăşoare testele. Acesta nu a vrut să îşi spună numele pentru revista Time, întrucât nu era autorizată să discute cu jurnaliştii.

Primele cazuri de îmbolnăvire au fost descoperite în Wuhan în luna decebmrie, iar până la finalul lunii ianuarie întregul oraş se afla în carantină, împreună cu regiunile vecine – totalizând 50 de milioane de persoane.

Un grup de şase cazuri noi au fost descoperite recent în Wuhan, acestea fiind primele infecţii locale raportate de guvern de când Wuhan a intrat în relaxare în luna aprilie.