Liviu Tudor, fondator&CEO Genesis Property: Este timpul să facem din nou să bată inima economică a României. Este timpul pentru #restartBucureşti

Autor: Liviu Tudor 13.05.2020

Au trecut deja câteva luni de când metropolele lumii au fost pustiite de carantină, iar economia mondială a fost grav afectată de pandemie. Bucureştiul, la fel ca New York, Los Angeles, Londra, Milano – comunităţi până nu demult vibrante – au devenit oraşe fantomă. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. De-a lungul istoriei, marile oraşe au fost epicentre ale pandemiilor.

În acelaşi timp însă, umanitatea şi-a găsit un nou simţ al solidarităţii, s-au format sisteme de sprijin şi ajutor, care au întărit legătura între comunităţi la nivel global. Iar în timp ce oraşele noastre s-au oprit şi oamenii au stat acasă, profesioniştii din domeniul sănătăţii au lucrat neobosit pentru a ne proteja de pandemie.

Şi alţi oameni s-au expus zilnic pentru a livra alimente, corespondenţa, pentru a asigura ordinea sau pentru a transporta mărfurile de mare necesitate. Multinaţionalele, afacerile locale şi cetăţenii şi-au unit forţele pentru a sprijini eroii din prima linie într-un act de solidaritate nemaiîntâlnit.

După doua luni de blocare, România intră în procesul de tranziţie de la o urgenţă medicală la o urgenţă economică, iar Bucureştiul, inima economică a ţării, devine noua linie întâi pentru repornirea economiei.

Acum este timpul să facem din nou să bată inima economică a României. Este timpul pentru #restartBucureşti. Capitala are nevoie de noi toţi – comunitatea de afaceri şi liderii săi, multinaţionalele, companiile locale, angajaţii – să ne mobilizăm şi să fim solidari. Forţa de muncă pe umerii căreia se aşază economia, reprezintă noua linie întâi.

Pe măsură ce întreprinderile se redeschid şi oamenii se întorc la birourile lor în condiţii noi, bunăstarea forţei de muncă este mai mult ca niciodată un imperativ în a plasa Bucureştiul printre cele mai atractive oraşe europene pentru investiţii în afaceri. Partea centrală a misiunii noastre este asigurarea unei reîntoarceri sigure şi durabile la locurile de muncă pentru a reporni un Bucureşti economic sănătos.

Pentru a resuscita Bucureştiul, vom lua în considerare soluţii iminente care acoperă mai multe aspecte cheie, precum mobilitatea forţei de muncă, sănătatea şi bunăstarea angajaţilor, siguranţa la locul de muncă, menţinerea competitivităţii angajaţilor, adaptarea la noua economie şi, nu în ultimul rând, sustenabilitatea.

Un oraş vibrant, aşa cum este Bucureştiul, în timpul oricărei crize, precum această pandemie, este unul care se adaptează rapid. În sfârşit, în această eră nouă, punem oamenii pe primul loc şi sănătatea, înaintea beneficiilor economice. Oraşul nostru trebuie să facă la fel.

Nicio pandemie din istoria umanităţii nu a distrus oraşul sau nevoia oamenilor să trăiască şi să lucreze în zone urbane. Concentrarea talentelor şi a activităţii economice în oraşe este un motor al inovaţiei şi al creşterii economice, prea puternic pentru a fi oprită. Sunt încrezător că vom depăşi această pandemie şi obstacolele puse în calea dezvoltării.

Noi, ca spirit şi societate, avem capacitatea dovedită de a ne adapta, inova şi naviga prin situaţii dificile. Avem unii dintre cele mai talentaţi angajaţi şi unele dintre cele mai luminate minţi. Noul drum pe care pornim are provocările sale, dar am convingerea că oraşul nostru va ieşi mai puternic din această experienţă.  Bucureştiul are nevoie de noi - comunitatea de afaceri şi liderii săi, multinaţionalele, companiile locale, rezidenţii - să ne implicăm şi să fim solidari. Acum este timpul pentru #restartBucureşti!

Liviu Tudor este cel mai mare proprietar român de birouri