Grupul Electrica, profit net consolidat de 80 mil.lei în T1/2020, faţă de o pierdere de 41 mil.lei în T1/2019. Corina Popescu, director general Electrica: ”Rezultatele sunt peste aşteptări în situaţia existentă. Creşterea de peste 200% a EBITDA este remarcabilă”

Autor: Roxana Rosu 14.05.2020

Grupul Electrica a obţinut, în primul trimestru al anului 2020, un profit net consolidat de 80 milioane lei, faţă de o pierdere de 41 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile au urcat cu 4,7%, la 1,65 miliarde lei, potrivit raportului financiar.

“Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primele trei luni ale acestui an sunt peste aşteptări în situaţia existentă. Începând cu finalul primului trimestru, ne-am confruntat cu o situaţie nemaiîntâlnită, dar pe care am reuşit să o gestionăm bine, reacţionând prompt şi făcând faţă unor provocări operaţionale fără precedent. În această perioadă dificilă, de constrângeri şi neajunsuri, am încercat să fim alături de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea, oferind sprijin unităţilor medicale din prima linie pentru achiziţia de echipamente şi materiale igienico-sanitare vitale în gestionarea crizei COVID-19”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 224 milioane lei, cu 150 milioane lei peste nivelul din T1 2019. Creşterea a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare de 150 milioane lei faţă de nivelul T1 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziţie a energiei electrice, coroborat cu creşterea veniturilor.

”Creşterea de peste 200 la sută a EBITDA faţă aceeaşi perioadă din 2019 este remarcabilă. De asemenea, sporirea veniturilor şi scăderea cheltuielilor sunt deja efectele implementării noii strategii, a proceselor de transformare şi de eficientizare la nivel de Grup. Suntem încrezători şi ne menţinem planurile ambiţioase de investiţii pentru acest an, desigur, sub rezerva limitărilor impuse de evoluţia contextului epidemiologic şi, implicit, de disponibilitatea contractorilor şi a partenerilor implicaţi în realizarea lucrărilor de investiţii sau în livrările de echipamente şi de materiale”.

Pe segmentul de furnizare, veniturile grupului au fost mai mari cu 5,4%, în contextul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul, cu 4%, şi a creşterii cantităţii furnizate, cu 2%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 3,2% mai mari, în principal ca efect al creşterii tarifelor de distribuţie, care a anulat impactul negativ al reducerii cantităţii de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică s-au redus cu 8,6%, la 1,03 miliarde lei în primele 3 luni din 2020. Această evoluţie a fost generata de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 15,4% a costului energiei electrice achiziţionate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 20,03%, fiind lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 53,29%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 11,90% (conform raportului ANRE pentru primele două luni din 2020).

În contextul epidemiologic actual, companiile din Grupul Electrica au donat pentru sprijinirea sistemului medical din România, începând cu luna martie şi până în prezent, suma de 339.000 euro. Fondurile au fost distribuite către spitale, Crucea Roşie şi alte organizaţii non-profit din Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Cluj şi Drobeta Turnu Severin, pentru achiziţia de echipamente, materiale şi servicii medicale.

Grupul Electrica are circa 3,8 milioane de utilizatori. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra.